Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pistolen er trolig falsk, men han skremmer vettet av folk

Frigir lydopptak etter at 12 år gammel gutt ble skutt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 12 år gamle gutten Tamir E. Rice døde av skadene etter at han ble skutt av politiet nær et fritidssenter i Cleveland i USA lørdag. Politiet rykket ut etter en melding om at noen viftet med våpen på en lekeplass. Politet har nå frigitt lydopptak fra den første nødsamtale.  

- Jeg sitter i parken ved West Boulevard. Det er en fyr som har en pistol. Den er trolig ikke ekte, men han peker rundt på alle, sier vitne som ringer inn til 911-sentralen.

Operatøren på sentralen spør deretter innringeren om flere detaljer. Vitnet gjentar så:
- Pistolen er trolig falsk, men han skremmer vettet av folk, sier vitnet som også opplyste at det trolig dreide seg om en mindreårig.

- Ung mann Ifølge politiet skal de to tjenestemennen som kom til stedet ha bedt gutten rekke hendene i været. Han skal ikke ha hørt på politiet, men strukket hendene mot den falske pistolen ved beltestedet, ifølge meldingen på politiets hjemmeside.

-En av våre polititjenestemenn avfyrte to skudd mot den unge mannen, sier nestkommanderende Ed Tomba i Cleveland-politiet til CNN.

12-åringen døde seinere på sykehuset. De to politimennene er suspendert. Politiet har også rutinemessig startet en intern etterforskning av den tragiske hendelsen. Det er blant annet usikkert om de to polititjenestenmennene hadde fått beskjed om at våpenet kunne være en lekepistol - og om de fikk vite at det var en mindreårig gutt som var på lekeplassen.

Våpenet som 12-åringen viftet med viste seg å være en softgunpistol som likner et semiautomatvåpen. Ifølge politiet var den oransje tuppen på løpet, som indikerer at det er en softgun og ikke et ekte våpen, fjernet. 

Gransker politiet Ifølge lokale medier har det amerikanske justisdepartement allerede før denne hendelsen satt i gang en granskning av Cleveland-politiets bruk av makt mot innbyggerne.

UEKTE VÅPEN: Denne våpenetterlikningen fikk politiet til å tro at 12-åringen var bevæpnet. Vanligvis skal såkalte softguns ha en oransj tupp som viser at det er uekte. Ifølge politiet var denne fjernet. Foto: AP/The Plain Dealer/ NTB Scanpix
UEKTE VÅPEN: Denne våpenetterlikningen fikk politiet til å tro at 12-åringen var bevæpnet. Vanligvis skal såkalte softguns ha en oransj tupp som viser at det er uekte. Ifølge politiet var denne fjernet. Foto: AP/The Plain Dealer/ NTB Scanpix Vis mer

- Dette er en tragisk hendelse. Men politifolkene gjorde jobben sin. Vi kommer ikke på jobb om morgenen med ønske om å bruke makt. Vi er en del av dette samfunnet. Vi ønsker å beskytte det, sier politisjef Tomba.

Ikke spørsmål om farge 12-åringen ble skutt i en typisk svart bydel der majoriteten av politifolkene er hvite. Men advokaten til guttens familie mener hudfargen er uvesentlig.
- Dette er ikke et spørsmål om svart eller hvit. Dette er et spørsmål om rett eller galt, sier advokat Tim Kucharski ifølge CNN.

I USA har det vært flere episoder hvor politiet har skutt og drept innbyggere. Torsdag ble en ubevæpnet, 28 år gammel mann skutt og drept av en politimann i en trappeoppgang i Brooklyn i New York, og en jury vurderer om det skal tas ut tiltale mot politimannen som skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown i Ferguson i august.

ÅSTEDET : På denne lekeplassen ble 12-åringen skutt av politiet i Cleveland. Foto: Northeast Ohio Media Group, Cory Schaffer/ AP / NTB Scanpix
ÅSTEDET : På denne lekeplassen ble 12-åringen skutt av politiet i Cleveland. Foto: Northeast Ohio Media Group, Cory Schaffer/ AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling