600 AKTIVISTER: Det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara, her i Sarayburnu havn i Istanbul 22 mai, med kurs for ISrael. Foto: Emrah Dalkaya/Reuters
600 AKTIVISTER: Det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara, her i Sarayburnu havn i Istanbul 22 mai, med kurs for ISrael. Foto: Emrah Dalkaya/ReutersVis mer

Pistolene om bord var israelske

De to skytevåpnene funnet om bord Mavi Marmara tilhørte israelske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbldet): Det er full uenighet mellom den israelske hæren (IDF) og aksjonistene bak nødhjelpskonvoien «Frihetsflåten» om hvem som angrep først, da israelske soldater bordet de seks skipene i internasjonalt farvann i natt. Minst 10 mennesker ble drept av israelske soldater.

Flere israelske toppolitikere har stemplet konvoien, som ifølge arrangørene har med seg mat og skolemateriell, som en provokasjon.

- Dette er en armada av hat, sier vise- forsvarsminister Danny Ayalon.

Israelske soldater har, anonymt, fortalt israelske medier om en «godt planlagt lynsjing» av styrkene som bordet passasjerskipet Mari Marmara med over 600 aktivister på dekk.

Mens aksjonistene så langt holdes ute av syne og kontakt med media, fortalte også IDF at det ble skutt mot dem under bordingen.

Tyrkiske tollmyndigheter har nektet for at det var med våpen om bord fra Antalya. Nå viser det seg at pistolene opprinnelig tilhørte soldatene, ikke aktivistene.

- Som tidligere rapportert anholdt vi to voldelige aktivister som holdt pistoler. De voldelige aksjonistene tok disse pistolene fra IDF-soldater og åpnet tilsynelatende ild mot soldatene, som det framkommer av de tomme magasinene, skriver en talsperson for IDF på hærens egen nettside.

Israelske talspersoner har også hevdet at aksjonen ikke foregikk i Israelsk farvann. Nå konkluderer IDF tydelig.

- Aksjonen foregikk i internasjonalt farvann, men vi har rett til å forsvare oss, sier Avital Leibovich, ifølge Aljazeera.