Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pistolran, narkosalg, vold, «bad boys» og russisk rulett

De drapstiltalte i Manglerud-saken har vært en del av Oslos underverden siden tenåra.

DRAPSTILTALT: (F.v.) Aamer Asghar (29), Mohammad Adris Shafi (31), Asim Sharif (28) og Adil Boujedain (29) er tiltalt for forsettlig drap eller medvirkning etter at 52 år gamle Mohammad Arshad ble slått i hjel på Manglerud i fjor. Alle nekter straffskyld for drap men de tre sistnevente har erkjent å ha medvirket til voldsbruk. Foto: POLITIET
DRAPSTILTALT: (F.v.) Aamer Asghar (29), Mohammad Adris Shafi (31), Asim Sharif (28) og Adil Boujedain (29) er tiltalt for forsettlig drap eller medvirkning etter at 52 år gamle Mohammad Arshad ble slått i hjel på Manglerud i fjor. Alle nekter straffskyld for drap men de tre sistnevente har erkjent å ha medvirket til voldsbruk. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kunne Dagbladet fortelle om tiltalen i den rystende Manglerud-drapssaken, der Mohammad Arshad (52) etter alt å dømme ble et uskyldig offer for et oppgjør som kan ha vært rettet mot sønnen hans.

- At én av de tiltalte skal ha hatt en bagatellmessig konflikt med et famliemedlem av avdøde, forklarer på ingen måte hvorfor flere gjerningspersoner går løs på og dreper en uskyldig familiefar, sier de pårørendes bistandsadvokat, Vibeke Knapstad, til Dagbladet.

Fire menn med voldshistorikk og lang fartstid i Oslos gjengmiljøer er alle tiltalt for forsettlig drap.

Tre av de tiltalte har lenge vært i den indre kretsen i gjengen Furuset Bad Boys, slik politiet ser det. Den fjerde, Aamer Asghar, var lenge en del av Young Guns, men har de siste åra vært regnet som en «frilanser» med venner og kontakter på tvers av de kriminelle norskpakistanske miljøene.
 
Mennene har i praksis vært i oslopolitiets søkelys siden de gikk på videregående skole:

• Adil Boujedain (29) Boujedain er straffedømt seks ganger tidligere, for blant annet grove ran, narkotikabruk, innbruddstyveri, biltyverier og kjøring i ruspåvikret tilstand. Boujedain har i likhet med Shafi og Sharif vært en del av den indre kretsen i Furuset Bad Boys-miljøet. Allerede som 17-åring ble han dømt for ran, noe som ikke hindret ham fra å begå et nytt ran - måneden etter domfellelsen - ved å rette en 30 centimeter stor kniv mot en kvinnelig ansatt på en bensinstasjon i Oslo.

I forbindelse med nye ranssiktelser og etterforskninger mot ham i 2006 skrev Oslo tingrett at «Boujedain har fått mange skriftlige advarsler og innkallinger til innskjerpingssamtaler hos Kriminalomsorgen, men dette ser ikke ut til å ha hjulpet i særlig grad».

I 2012 fikk han svennebrev som rørlegger, men samme år ble han dømt for tre innbruddstyverier begått på én natt. Så seint som i 2013 ble han dømt før befatning med rundt 160 gram hasj og nok et grovt tyveri.

Boujedain var involvert i en konflikt med drapsofferets sønn i Manglerud-saken. Norskmarokkaneren dro til Marokko etter drapet, men ble etterlyst internasjonalt, pågrepet da han krysset grensa til den spanske enklaven Ceuta og utlevert fra Norge til Spania. Nå er han tiltalt for medvirkning til forsettlig drap.

- Han har erkjent å ha tatt del i det han mente skulle være en enkel irettesettelse, maksimalt en legemsbeskadigelse, og har aldri hatt i tankene at dette kunne ende med et drap. Han har valgt å legge kortene på bordet nettopp for å klargjøre hva som egentlig skjedde. Slik jeg tolker tiltalen er dette i høyden snakk om en vurdering av såkalt sannsynlighetsforsett når det gjelder min klient, sier 29-åringens forsvarer, advokat Erik Dammen-Stoltz, til Dagbladet.

• Aamer Asghar (29) I Borgarting lagmannsrett i 2010 ble han dømt til to år og tre måneders fengsel. Sammen med flere sentrale Young Guns-medlemmer hadde han i 2008 blant annet banket opp to menn som tidligere hadde vitnet mot dette gjengmiljøet. Asghar hadde også vært tilstede under en skyteepisode i en Oslo-leilighet.

Seinere i 2010 ble Asghar dømt til fire og et halvt år fengsel i Eidsivating lagmannsrett, da i hovedsak for et brutalt hjemmeran i Sørum i Akershus året før. Sammen med to andre bevæpnede og maskerte menn angrep han den gang en familie mens deres fire mindreårige barn var tilstede. Asghar ble utpekt som hovedmann i saken.

I en annen hjemmeran-liknende sak fra samme dom ga han og en annen man seg ut for å være uniformerte politifolk på tjenesteoppdrag da de kom hjem til en norskpakistansk familie og fikk med seg alle pengene deres. Saken ble regnet som grovt bedrageri.

Asghar er tidligere dømt for grove ran av to dagligvarebutikker for rundt ti år siden og for bruk av falske tusenlapper noe seinere.

29-åringen dro til Pakistan i kjølvannet av Manglerud-drapet etter å ha blitt avhørt som vitne, og lever nå i skjul i landet.  Han nekter befatning med saken.

• Mohammad Adris Shafi (31) Domfelt for blant annet en rekke voldsepisoder, trusler, grovt ran, våpenlovbrudd, vold mot offentlig tjenestemann, fyllekjøring, biltyverier og annen vinningskriminalitet. Han har tidligere fått behandling for psykiske plager og narkotikabruk, men har flere ganger hevdet at han har kommet på rett kjøl.

Så seint som i november i 2012 ble Shafi dømt for vold - til fengsel i ett år og to måneder, etter at han gikk løs på en nabo med et belte året før.

ÅSTEDET: Mohammad Arshad ble trolig overfalt bakfra like etter at han hadde parkert bilen sin i gata ved familiens hjem på Manglerud, natt til 28. september i fjor. Foto: Daniel Laabak
ÅSTEDET: Mohammad Arshad ble trolig overfalt bakfra like etter at han hadde parkert bilen sin i gata ved familiens hjem på Manglerud, natt til 28. september i fjor. Foto: Daniel Laabak Vis mer

Voldsepisoden skjedde i prøvetida etter at han hadde blitt løslatt snaue tre måneder tidligere. Soningen han nettopp hadde fullført var en dom fra 2010 i Borgarting lagmannsrett, der han ble dømt til ett års fengsel, hvorav åtte måneder betinget, etter et brutalt pistolran sammen med to andre av tippekiosken «Vegas» i Tollbugata i Oslo i 2008.  «Tiltalte har ikke lært av tidligere domfellelser», mente Oslo tingrett i sin dom for fire år siden".

Shafi er i dag overført til soning av en tidligere dom. 31-åringen har innrømmet medvirkning til volden mot drapsofferet, men ikke drapsforsett.

• Asim Sharif (28) Tidligere dømt for blant annet for narkotikasalg, flere grove ran, helerier og innbruddstyverier.

Blant ranene var en sak fra 2005 der Sharif - da 19 år gammel - var blant tre maskerte menn som tok seg inn til en kvinne, rettet en ladd pistol mot henne og truet med at hun og datteren skulle drepes. Ranssituasjonen varte i over to timer. Saken er en sentral hendelse for flere personer i de tyngste kriminelle miljøene, siden ranet ble sett i sammenheng med at kvinnens ektemann på dette tidspunktet skal ha oppbevart 2,3 millioner kroner for David Toska og hans bekjentskapskrets.

 «Hun ble bundet på hendene og et teppe ble lagt over henne. Det ble avfyrt flere elektriske støt på kroppen hennes med en elektrosjokkpistol. De [tiltalte] uttalte at de skulle leke 'russisk rulett' og rettet et skytevåpen med tre patroner i mot hodet hennes», het det i dommen, som falt i 2008.

Sharif fikk tre og et halvt års fengsel i Oslo tingrett - den gang hans sjette dom.

I 2009 ble Sharif dømt i en samlestraff til fem år og seks måneders fengsel, etter at han i 2006/2007 medvirket til omsetning av 1,5 kilo heroin. Han ble da framstilt som en del av salgsleddet for en kosovoalbansk gruppering, sammen med blant andre en annen norskpakistaner i Furuset Bad Boys-miljøet.

Sharif ser ut til å ha startet den kriminelle løpebanen seinest som 15-åring, da han ifølge en dom for et ran begått i 2001 «lenge hadde vært med i et kriminelt belastet miljø bestående av personer som var noen år eldre enn ham».

Sharif har etterhvert innrømmet å ha vært med på angrepet mot Mohammad Arshad, men ikke å ha påført ham alvorlige skader.

DREPT: Mohammad Arshad, en høyt respektert restauranteier i Oslo, ble etter alt å dømme et uskyldig offer for en konflikt han selv ikke var en del av. Foto: PRIVAT
DREPT: Mohammad Arshad, en høyt respektert restauranteier i Oslo, ble etter alt å dømme et uskyldig offer for en konflikt han selv ikke var en del av. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling