- Pizza er en grønnsak

Derfor skal amerikanske barn fortsette å få det servert på skolen.

PIZZAVILLE TILSTANDER:  Det amerikanske landbruksdepartementet og Obama-administrasjonen ville fjerne fastfood-maten fra de amerikanske skolekantinene. Det nekter nå Kongressen, etter press fra produsentene. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES / AFP
PIZZAVILLE TILSTANDER: Det amerikanske landbruksdepartementet og Obama-administrasjonen ville fjerne fastfood-maten fra de amerikanske skolekantinene. Det nekter nå Kongressen, etter press fra produsentene. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Obama-administrasjonen og det amerikanske landbruksdepartementet har lenge ønsket å gjøre amerikanske barns skolelunsj sunnere. De vil få bukt med pommes frites, salt og pizza i skolekantinene.

Men det er Kongressen sterkt imot. De mener at tomatpuréen på pizzaen er en grønnsak, og nekter derfor å fjerne den usunne maten.

De amerikanske skolematreglene sier at pizzaen må ha minst to spiseskjeer med tomatpuré, og departementets ønske om å øke mengden puré ble heller ikke godt mottatt.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Pizzaselskapene lettet I løpet av den endelige behandlingen av budsjettproposisjonen for landbruksdepartementet ble det bestemt av potetens rolle i de amerikanske skolekantinene skulle bestå, restriksjonene på salt bli fjernet, og tomatpuréen skulle fortsette å telle som en amerikansk grønnsak.

- Det er en viktig seier, sier Corey Henry, talsmann for «American Frozen Food Institute», som har drevet lobbyvirksomhet på vegne av andre frossenpizza-produsenter.

- Vår bekymring er at nye regler ville tvinge produsentene til å forandre produktene sine slik at studenter ville få problemer med å svelge maten, sa Henry videre til Reuters.

Junkfood-skole Ifølge en rapport utført av det amerikanske landbruksdepartementet er pizza og pommes frittes blant de mest serverte måltidene på amerikanske skoler.

PIZZA, EN GRØNNSAK?:  Kongressen mener at de to spiseskjeene med tomatpuré på hver pizza kvalifiserer til å telle som en grønnsak, og derfor telle som én av de fem grønnsakene som er anbefalt om dagen. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES / AFP
PIZZA, EN GRØNNSAK?: Kongressen mener at de to spiseskjeene med tomatpuré på hver pizza kvalifiserer til å telle som en grønnsak, og derfor telle som én av de fem grønnsakene som er anbefalt om dagen. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES / AFP Vis mer

- Vi kan forsikre foreldrene om at vi i departementet vil gjøre alt vi kan for å forbedre kvaliteten på skolemåltidene, slik barneenæringsloven fra 2010 krever, sa Tom Vilsack i Landbruksdepartementet til nyhetsbyrået.

Michelle Obama har også lenge engasjert seg i den amerikanske skolematpolitikken for å få ned fedme hos barn.

- Stor tabbe Nesten en av tre barn i USA er overvektige eller lider av sykelig fedme, og tallet øker.

- Selvfølgelig er ikke pizza og pommes frites bra for barn. Det er bare bra for selskapene som vil tjene penger på å selge det, sa Marfo Wootan, leder av «Center for Science in the Public Interest», en interesseorganisasjon som jobber for et bedre kosthold og en sunnere ernæringspolitikk i USA.

I en pressemelding skrev de ifølge avisa Nationen følgende:

- Hvis vedtaket går gjennom, vil denne loven gå over i historien som en større tabbe enn da Reagan-administrasjonen forsøkte å få ketchup anerkjent som en grønnsak i skolematprogrammet.

Tomatplanten stammer fra Sør- og Mellom-Amerika, blir brukt som grønnsakplante, men er en frukt.

Ikke én av de fem Poteten, som finnes i mange varianter, ble tidligere i år fjernet av det norske Helsedirektoratets anbefalt-liste over mat anbefalt til nordmenn. Poteten er derfor ikke lenger én av dem fem porsjonene med grønnsaker, frukt og bær om dagen som direktoratet anbefaler.

SUNT?: Det mener ihvertfall den amerikanske kongressen. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES / AFP
SUNT?: Det mener ihvertfall den amerikanske kongressen. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES / AFP Vis mer

Foruten de fem porsjonene med frukt og grønt går de nye rådene ut på å spise mer kornprodukter, magre meieriprodukter, fisk og magert kjøtt.

I Norge er én av fem overvektige, mens det på verdensbasis er fem prosent, eller 315 millioner overvektige personer.

  

Sykelig overvekt

• Fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, deriblant type 2-diabetes, kroniske sykdommer, økt kreftrisiko, hjerte-karsykdommer, slitasjegikt, pusteproblemer under søvn, nedsatt livskvalitet og tidlig død.
• Fedme fører til store samfunnsøkonomiske kostnader.
• Nest etter røyking er fedme og fedmerelaterte sykdommer den viktigste årsken til tidlig død.
• Sykelig fedme er en alvorlig kronisk sykdom som også kan føre til forskjellige psykiske tilleggslidelser.
• Overvekt og fedme er sterkt økende i Norge — og i resten av verden.

Kilde: helsedirektoratet.no, wikipedia.org,  tidsskriftet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer