Pizza-stopp provoserer:
- Grønt diktatur

Misnøye brer seg over Universitetet i Oslo. Studenter og ansatte må nemlig ta farvel med pizzalevering. - Det får være grenser, sier professor.

OVER OG UT: Professorene kan ikke lenger tilby elevene pizza ved sammenkomster på Universitetet i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB
OVER OG UT: Professorene kan ikke lenger tilby elevene pizza ved sammenkomster på Universitetet i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg skjønner at vi ikke får champagne og russisk kaviar, men her har de nektet oss pizza.

Det sier UiO-professor Kristian Gundersen til Dagbladet. Han er lite imponert over universitets nye catering-grep.

Den 25. september inngikk nemlig UiO en ny avtale med fire ulike leverandører. Maten skal være bærekraftig, og oppfylle kriterier til miljø, klima, helse og sosialt ansvarlig produksjon, skriver de selv på sine hjemmesider.

Alle måltidene skal bestå av minst femti prosent frukt og grønnsaker, og ultraprosesserte varer er ikke tillatt.

Flere ansatte er stiller seg kritiske til at universitetet kjører på med salattvang og pizzastopp.

De opplever dessuten at mye av salaten blir stående, slik at det blir matsvinn.

- Resultatet er at når det kommer brødblingser med pålegg, følger det med kjempestore skåler fylt opp med salat. Hvordan skal det være mulig å få det i seg, om det er en stående pause? Resultatet er at det blir mye matsvinn. Det er ikke særlig bærekraftig, sier rådgiver ved lærerutdanningen, Kristin Flood Strøm, til Uniforum.

GENIALT: Er du lei av å steke pizza i to omganger fordi du ikke får plass til to frossenpizzaer på et stekebrettet? Da bør du prøve dette! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Veldig inngripende

Professor Gundersen er blant dem som reagerer. I alle år har han servert pizza for å rekruttere studenter og diskutere faglige ting. Nå er ikke det mulig lenger, ettersom ingen av leverandørene tilbyr pizza.

- Det får være grenser, dette er veldig inngripende.

KRITISK: Biolog og professor Kristian Gundersen har selv smakt maten, og er ikke imponert. Foto: Studio vest / UiO
KRITISK: Biolog og professor Kristian Gundersen har selv smakt maten, og er ikke imponert. Foto: Studio vest / UiO Vis mer

Professoren har lite til overs for at personer som ikke er demokratisk valgt, skal ta såpass personnære avgjørelser.

- Det er grenser for hvor mye makt de skal ha. Dette framstår som en gruppe individer med mat-ideologiske synspunkter som driver med privat politikk, sier han.

- Det er et slags grønt diktatur som utøves av et embetsverk, ikke politikere.

STOPP: Den typiske møte-pizzaen er ikke lenger en del av catering-utvalget til UiO. Foto: Shutterstock / NTB
STOPP: Den typiske møte-pizzaen er ikke lenger en del av catering-utvalget til UiO. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

- Ikke særlig god

Gundersen har selv fått anledningen til å smake på noen av de nye rettene som står på menyen.

- Det er mulig at jeg er inhabil, men den er ikke særlig god, legger han til.

MÅTTE STENGE: Stoler, bord og kunst har fått hard medfart i et omfattende hærverk på innsiden av juridisk fakultet i Oslo. Video: DB-tipser Vis mer

Han mener det virker som at man kan tillate seg hva som helst, så lenge det er merket som bærekraftig.

- Nå skal alt være så moralsk riktig. Det må være lov med noe gøy og moro på universitetet, sier Gundersen.

Flere utfordringer

Mette Halskov Hansen, viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet, sier at avtalen bygger på et samarbeid mellom forskere og innkjøpsavdelingen.

De forsøker å få til en bærekraftig matlevering til sine 26 000 studenter og 7000 ansatte. Avtalen er en oppfølging av UiOs helhetlige klima- og miljøstrategi.

Hansen forklarer at universitetet alltid har hatt catering-avtaler som avgjør hva de kan bestille.

- Det er en offentlig institusjon sitt ansvar å drive bærekraftig, når vi bruker statens midler til å spise for, sier Hansen.

FLERE KLAGER: Mette Halskov Hansen sier at de har mottatt flere tilbakemeldinger på maten. Foto: UiO
FLERE KLAGER: Mette Halskov Hansen sier at de har mottatt flere tilbakemeldinger på maten. Foto: UiO Vis mer

Dagbladet har lagt fram kritikken fra Gundersen overfor Hansen.

- Her har mange vært involvert i å utarbeide en så god avtale som mulig. Det er, så vidt jeg vet, første gang vi har hatt et samarbeid mellom forskere og innkjøpsavdelingen før utarbeidelse av en avtale, sier hun.

Viserektoren bekrefter at de har fått flere klager så langt i prosjektet. Ifølge Uniforum har flere opplevd at maten enten har kommet for tidlig eller for seint.

- Det har dukket opp en del utfordringer. Noen har fått for lite eller for dårlig mat, eller for mye salat og for lite andre ting, sier hun.

Hansen sier at tilbakemeldingene er viktige, og at de tar de med videre.

Angående pizza-stoppen, legger hun til at studentene har vært pådrivere for å utvikle en avtale om bærekraftig mat.

- Det er nok mange av dem som gjerne spiser annen mat enn pizza når de får bevertning på UiO, sier viserektoren.