Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «PIZZA» var kodeordet for å møtes på Pizza Hut

Rent amatørskap skal ha ført til at flere titalls CIA-agenter er avslørt i Iran og Libanon.

- KATASTROFE: Hizbollah-styrker paraderer under feiringen av martyrdagen i Beirut tidligere i november. Nå hevder CIA-kilder at en hel spionoperasjon er blåst på grunn av amatørskap. Foto: Bilal Hussein/AP/Scanpix
- KATASTROFE: Hizbollah-styrker paraderer under feiringen av martyrdagen i Beirut tidligere i november. Nå hevder CIA-kilder at en hel spionoperasjon er blåst på grunn av amatørskap. Foto: Bilal Hussein/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CIA kan være rammet av et stort tilbakeslag i Midtøsten etter at flere titalls amerikanske agenter er avslørt og tatt til fange av Hizbollah, som er på USAs liste over terrororganisasjoner.

Det er ABC News og nyhetsbyrået AP som melder dette.

Internt i CIA er det nå opprørsstemning på grunn av det som omtales som amatørmessig spionhåndverk, som har avslørt viktige kontakter og støttespillere. Som eksempel på amatørskapet trekker anonyme kilder fram hvordan et nettverk av spioner ble avslørt i den libanesiske hovedstaden Beirut.

- Late og blinde To dobbeltagenter for Hizbollah tok oppdrag for CIA i Beirut i et forsøk på å avsløre spionnettverket. Det ble enklere enn de hadde trodd. Dobbeltagentene fant nemlig ut at CIA-offiserene møtte en rekke agenter på det samme stedet, pizzarestauranten Pizza Hut.

Til alt overmål brukte de også kodeordet «PIZZA» for å avtale møter på Pizza Hut i Beirut.

Pizza Hut-tabben førte ifølge ABC News' kilde avsløringen av et dusin CIA-informanter, samt flere CIA-offiserer. Samme kilde sier at CIA-offiserene ikke hørte på advarslene internt om at den gjentatte bruken av det samme møtestedet kunne kompromittere hele operasjonen.

- Vi var late og CIA er nå blinde i kampen mot Hizbollah, sier kilden til ABC.

CIA nekter CIA benekter at de har brukt «PIZZA» som kodeord for møter på Pizza Hut og kommenterer ikke opplysningene til ABC News og AP.

- Hizbollah er en ekstremt komplisert fiende. Det er en svært iherdig terroristgruppe, en mektig politisk aktør og de har et avansert militære med svært dyktige etteretningsioperasjoner som er formidable og nådeløse. Ingen i CIA undervurderer hva Hizbollah er i stand til å gjøre, heter det i en uttalelse fra CIA.

Samtidig som CIA-kilder hevder at et helt spionnettverk er avslørt i Libanon, kommer det meldinger om at flere dusin agenter og informanter er tatt til fange i Iran. Iranske ledere har skrytt av dette i ukesvis, men det har vært ignorert av vestlige medier, inntil CIA-kilder nå bekrefter at de har snakket sant hele tiden.

MØTESTED: Ifølge CIA-kilder var Pizza Hut i Beirut stamstedet til CIA-offiserer som hadde kontakt med utallige libanesiske kilder. Dermed ble det en enkel sak for Hizbollah å rulle opp hele operasjonen.
MØTESTED: Ifølge CIA-kilder var Pizza Hut i Beirut stamstedet til CIA-offiserer som hadde kontakt med utallige libanesiske kilder. Dermed ble det en enkel sak for Hizbollah å rulle opp hele operasjonen. Vis mer

Agenter og informanter for USA som blir avslørt i Libanon og Iran risikerer både dødsstraff og tortur. I mange tilfeller vil man aldri få vite hva som har skjedd med dem. Det som stiller skandalen i et enda grellere lys, er at både Iran og Hizbollah har annonsert at en slik opprulling ville komme.

- Mistet tradisjonene Hizbollah-leder Sayyed Hasan Nasrallah annonserte i juni at to høytstående Hizbollah-medlemmer var agenter for CIA. Internt i etteretningsorganisasjonen fryktet man derfor at hele nettverket overfor terrororganisasjonen var i fare, men man klarte altså ikke å beskytte operasjonen.

- Vi har mistet spionasjetradisjonene. Offiserer tar snarveier og ingen blir stilt til ansvar, sier en tidligere CIA-topp anonymt til ABC.

Hizbollah-ekspert Robert Baer mener USA nå har opplevd en katastrofe på etteretningsfronten.

- Hvis du mister en informant eller en kilde er det et tilbakeslag i spionasje. Men å miste en hel operasjon i Teheran eller Beirut, er en katastrofe som bare ikke kan skje. Den eneste måten det kan skje, er hvis du ikke behandler kildene godt nok, sier Baer.

ADVARTE: Allerede i sommer sa Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah at de hadde avslørt to CIA-undercoveragenter. Nå skal flere titalls agenter være arrestert i Libanon og Iran. Foto: AP Photo/Al-Manar TV via APTN/FILE/Scanpix
ADVARTE: Allerede i sommer sa Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah at de hadde avslørt to CIA-undercoveragenter. Nå skal flere titalls agenter være arrestert i Libanon og Iran. Foto: AP Photo/Al-Manar TV via APTN/FILE/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!