Pizzarestaurant nekter å servere homofile

Indiana har vedtatt ny lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26. mars signerte Indianas guvernør en ny lov om religiøs frihet.

Religious Freedom Restoration Acts skal «forby et myndighetsorgan fra å vesentlig belaste en persons utøvelse av religion [...]», skriver National Conference of State Legislatures på sine hjemmesider.

Nekter homofile servering I løpet av 2015 har 16 amerikanske stater innført lover som omhandler en etablering av, eller endring av, religionsfrihet.

Men i motsetning til lover i de andre amerikanske delstatene, åpner lovforslaget vedtatt av både Indiana og Arkansas for at også selskaper skal kunne ta i bruk loven om religionsfrihet, skriver BBC.

Det har dermed oppstått bekymring for at forretninger som ikke støtter homofili vil kunne bruke loven til å beskytte seg mot eventuelle søksmål.

Etter å ha signert lovforslaget uttalte imidlertid Indiana-guvernør Mike Pence at loven ikke ga virksomheter rett til å nekte noen tjenester.

Men i den lille byen Walkerton i Indiana har familien som eier pizzarestauranten «Memories» allerede sagt at de ikke ønsker å levere mat til homofile bryllup fordi det strider i mot deres religiøse verdier.

Pizzarestaurant nekter å servere homofile

Se intervju med datter og far som driver restauranten i videoen øverst i saken.

Uttalelsene har gitt de to nasjonal oppmerksomhet i løpet av det siste døgnet, og flere tusen har uttrykt frustrasjon i sosiale medier.

I følge Fox News måtte restauranten se seg nødt til å stenge, og sier at de vet ikke om de noen gang kommer til å åpne igjen.

Tilhengere har imidlertid svart med å starte en innsamling på folkefinansieringsplattformen GoFundMe. I løpet av elleve timer har de fått inn nesten 50 000 dollar.

Massive protester Flere hundre mennesker har demonstrert etter at guvernør Mike Pence signerte lovforlaget forrige uke.

På grunn av stort press ble Pence og flere andre politikerne i den republikansk-dominerte delstaten mandag enige om at lovforslaget måtte avklares nærmere.
  - Jeg tror aldri før vi har sett en slik reaksjon på et lovvedtak. Men det er klart at folk reagerer forskjellig. Vi så det ikke komme og vi trenger å avklare at denne loven vil ikke gi noen rett til å diskriminere, sa den republikanske senatoren Davin Long. 

Arkansas omskriver vedtaket Delsaten Arkansas vedtok det omstridte lovforslaget torsdag. Også her sitter republikanerne med makten. Mange har i ettertid møtt opp for å demonstrere utenfor Representantenes hus fordi de mener loven åpner for diskriminering av homoseksuelle.

- Loven kommer til å føre til at de unge som bor her flytter. Den kommer til å drive oss ut, sier to av protestantene til nyhetsbyrået Reuters.

Det republikanske partiet uttalte i ettertid at loven ble vedtatt for å hindre de lokale myndighetene i å tvinge bedrifter til å handle mot sin religiøse tro. I går sendte imidlertid Arkansas-guvernør Asa Huchinson til omskrivning.

- Dette handler både om å få en korrekt lovgivning på plass og om å kommunisere til verden og til våre nabostater, at vi er en stat som anerkjenner mangfoldet i arbeidslivet og behovet for ikke-diskriminering, uttalte Huchinson på en pressekonferanse.

Han ble senere møtt med applaus fra et titalls menneskerettsforkjempere.