- PKK-leder brakt til Tyrkia

Tyrkias statsminister Bulent Ecevit hevdeti dag at Tyrkia har slått kloa i nok en betydningsfull leder for PKK-geriljaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et bilde viste en mann med hette over hodet som ble ført ned trinnene på et småfly, omgitt av to figurer i finlandshetter, trolig tyrkiske agenter.

Den tyrkiske etterretningstjenestene MIT oppgir navnet Cevat Soysal.

Observatører i det kurdiske kjerneområdet i Sørøst-Tyrkia forbinder imidlertid ikke noe spesielt ved navnet Cevat Soysal, og kjenner ikke til at han er medlem av ledelsen for geriljaen.

- Tatt i Moldova

PKKs politiske gren, ERNK, bekreftet at «kamerat Cevat Soysal» ble arrestert, ikke av tyrkiske agenter, men av politiet i Moldova.

- Vår kamerat Cevat Soysal ble utlevert til den tyrkiske stat etter å ha blitt arrestert i Moldova, ikke som resultat av noen hemmelig operasjon av Tyrkia, sa Mizgin Sen, talskvinne for ERNK.

Hun sa Soysla ikke var noe fremtredende medlem av Kurdistans arbeiderparti, PKK, slik Tyrkia påstår.

PR-operasjon

De motstridende opplysningene kan tyde på at Tyrkia ønsker å utnytte arrestasjonene til PR for egen sak.

- I en svært vellykket operasjon ble en svært innflytelsesrik person i PKK arrestert og brakt til Europa, opplyste Ecevit.

- Jeg vil igjen gratulere våre sikkerhesstyrker, la statsministeren til.

Tyrkiske spesialstyrker arresterte og bortførte PKK-lederen Abdullah Vcalan i en operasjon i Kenya i februar og brakte ham til Tyrkia der han ble stilt for retten. I juni ble Vcalan dømt til døden, men Vcalans advokater anker ventelig dommen.

Arrestasjonen av Vcalan utløste kurdiske protester over hele Europa, og i Tyrkia opplevde man flere bombeaksjoner.

(NTB-Reuters-AFP)