Plages av motvillige byråkrater og statsråder

Kontrollkomitéleder Martin Kolberg (Ap) tar et oppgjør med de som ikke spiller på lag med Stortinget.

KONTROLLØR: Etter ett og et halvt år med undersøkelser vet kontrollkomitéleder Martin Kolberg fortsatt ikke hvordan det gikk til da tolv norske marinefartøy ble solgt til Vest-Afrika. Foto: Arne Hoem / Dagbladet
KONTROLLØR: Etter ett og et halvt år med undersøkelser vet kontrollkomitéleder Martin Kolberg fortsatt ikke hvordan det gikk til da tolv norske marinefartøy ble solgt til Vest-Afrika. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Han har opplevd det i nigeriabåt-saken der kontrollkomiteen nå må gå til Stortinget uten å kunne svare presist på hvordan tolv norske marinefartøy kunne ende opp hos paramilitære i Vest-Afrika.

Han har opplevd det i Vimpelcom-saken der kontroll-komiteen er i en drakamp med Næringsdepartementet om hvilke dokumenter de skal få tilgang til.

Og han har opplevd det i Statoil-saken der olje- og energiminister Tord Lien (Frp) engasjerer advokat til å vurdere hva han ikke trenger å dele med Stortinget.

- Her er det en tråd, og jeg plages av det, sier Martin Kolberg (Ap) inne på kontoret sitt på Stortinget.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sitter med en vond følelse av å ikke å få vite alt.

- Det er mye mer arbeid med å få fram fakta i sakene enn det burde være. Det er helt nødvendig for Stortinget at forvaltningen spiller på lag med oss for å få fram opplysningene, sier han.

For det skal ikke være tvil om hvem som bestemmer.

- Stortinget har legitim rett til å få de dokumenter og opplysninger som Stortinget selv ber om fra departementet. Sånn er det. Men vi kan godt ta en diskusjon om hva som er riktig å spørre om, og mengden. Men når Stortinget har bestemt seg om hva vi vil ha, så vil vi ikke ha noen diskusjon om det, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer