Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plages av motvillige byråkrater og statsråder

Kontrollkomitéleder Martin Kolberg (Ap) tar et oppgjør med de som ikke spiller på lag med Stortinget.

KONTROLLØR: Etter ett og et halvt år med undersøkelser vet kontrollkomitéleder Martin Kolberg fortsatt ikke hvordan det gikk til da tolv norske marinefartøy ble solgt til Vest-Afrika. Foto: Arne Hoem / Dagbladet
KONTROLLØR: Etter ett og et halvt år med undersøkelser vet kontrollkomitéleder Martin Kolberg fortsatt ikke hvordan det gikk til da tolv norske marinefartøy ble solgt til Vest-Afrika. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han har opplevd det i nigeriabåt-saken der kontrollkomiteen nå må gå til Stortinget uten å kunne svare presist på hvordan tolv norske marinefartøy kunne ende opp hos paramilitære i Vest-Afrika.

Han har opplevd det i Vimpelcom-saken der kontroll-komiteen er i en drakamp med Næringsdepartementet om hvilke dokumenter de skal få tilgang til.

Og han har opplevd det i Statoil-saken der olje- og energiminister Tord Lien (Frp) engasjerer advokat til å vurdere hva han ikke trenger å dele med Stortinget.

- Her er det en tråd, og jeg plages av det, sier Martin Kolberg (Ap) inne på kontoret sitt på Stortinget.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sitter med en vond følelse av å ikke å få vite alt.

- Det er mye mer arbeid med å få fram fakta i sakene enn det burde være. Det er helt nødvendig for Stortinget at forvaltningen spiller på lag med oss for å få fram opplysningene, sier han.

For det skal ikke være tvil om hvem som bestemmer.

- Stortinget har legitim rett til å få de dokumenter og opplysninger som Stortinget selv ber om fra departementet. Sånn er det. Men vi kan godt ta en diskusjon om hva som er riktig å spørre om, og mengden. Men når Stortinget har bestemt seg om hva vi vil ha, så vil vi ikke ha noen diskusjon om det, sier han.

Aner ikke Denne uka avsluttet han arbeidet med å gjennomgå Forsvarets salg av utrangert materiell og Utenriksdepartementets kontroll med eksporten. I 2014 og 2015 avslørte Dagbladet at Forsvaret, delvis via mellommenn, har solgt 12 marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika. Forsvarets beltevogner er havnet i Sudan, militære lastebiler er havnet i Eritrea og to F-5 jagerfly endte opp i privat eierskap hos en milliardær i Texas.

Kontrollkomiteen har holdt to høringer om saken og tre forsvarssjefer, fire forsvarsministre og tre utenriksministre har forklart seg for komiteen. Kolberg minnes avslutningen på den siste høringen - i november i fjor.

- Da satt de der alle sammen - statsråder, departementsråder og ekspedisjonssjefer på ei lang rekke.  Da sa jeg: «Dere og vi har et felles problem. Vi får ikke ut informasjonen vi ber om. Det er endog gått så langt at dere har gått til politiet med saken», sier han.

- Føler du at forvaltningen ikke har spilt på lag med Stortinget i denne saken?

- Jeg svarer på denne måten. Vi har brukt halvannet år og to store høringer og et utall av brev. Likevel vet vi ikke hvorfor båtene havnet i Nigeria.

- Tror du noen prøver å dekke over noe?

- Jeg bruker ikke den  type uttrykk, jeg bare registrerer at vi er i denne situasjonen. Og at statsråden på enkelte punkter har vært nødt til å gå til politiet for å finne ut av hva som har skjedd. Det har vært sletting av dokumenter, ingen sikkerhetskopi, e-poster som er borte og mange svar av typen «jeg vet ikke». Disse tingene til sammen er en utfordring for Stortinget.

Ikke postpakker Forsvarets tidligere salgssjef og hans avdelingsleder har fått mye skyld for alt som har gått galt. Det er disse to som har sendt brevene og signert på avtaler og kontrakter i forhold til salgene av båtene.

- Tror du at dette har vært sanksjonert høyere opp i Forsvaret eller i departementet?

- Heller ikke det er det mulig å svare på, annet enn at det er vanskelig å tenke seg at det er mulig å få avgårde sekst MTB-er og flere andre skip uten at systemet har kunnskap om det. Dette kan umulig være enkeltpersoners verk. Dette er jo ikke postpakker. Hvem som visste hva vet vi ikke helt ordentlig. Det er et stort problem for meg og et stort problem for Stortinget, sier Kolberg.

LEVERTE: Kontrollkomitéen i møtet der de leverte innstillingen til Stortinget om salg og eksport av brukt forsvarsmateriell.  Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
LEVERTE: Kontrollkomitéen i møtet der de leverte innstillingen til Stortinget om salg og eksport av brukt forsvarsmateriell. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart