HATER CHILI: Elefanter. Foto: AFP/SCANPIX
HATER CHILI: Elefanter. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Plages du av elefant, løve eller bavian?

Chili-bomber og vakt-esel løser alt, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Plages du av elefanter, løver, hyener eller bavianer? Chili-bomber og vakt-esel er tingen, anbefaler FNs mat- og jordbruksorganisasjon.

I en ny håndbok gir FN-organisasjonen FAO en rekke gode råd til dem som er lei av å ha elefantflokker i åkeren, plyndrende bavianer på terrassen eller løver og hyener luskende rundt huset.

Håndboken blir neppe obligatorisk lesing i Norge. Men den er ment som et bidrag til å forebygge og løse problemene som stadig oftere oppstår når mennesker og ville dyr kommer for tett innpå hverandre i mer dyre- og folkerike områder av verden.

- Verst i Afrika En årlig befolkningsvekst på 75 millioner mennesker i verden bidrar til trengselen mange steder, først og fremst rundt afrikanske befolkningssentre.

Afrika har verdens største bestand av ville dyr, samtidig som befolkningen på kontinentet trolig vil bli doblet fra én til to milliarder de neste 40 årene.

Konfliktene truer menneskeliv og fratar mange levebrødet, samtidig som stadig flere smittes av sykdommer som overføres fra dyr.

Hovedproblem Ifølge Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) er ville dyr et hovedproblem for folk på landsbygda på kontinentet, både fordi de truer mennesker og forårsaker store økonomiske skader.

- Det fins ingen samlede opplysninger om hvor store skader ville dyr forårsaker globalt, men for familier som rammes, kan tapet av en maisavling som følge av en elefantflokk bety tap av et helt års matforråd, sier lederen for FAOs avdeling for skogbruk og naturbeskyttelse, René Czudek.

Chilibomber Å jage en fullvoksen elefant bort fra jordet, for ikke å snakke om en hel elefantflokk, er lettere sagt enn gjort. Men FAO vet råd:

Elefanter avskyr nemlig chili, og lyse hoder har derfor utviklet den såkalte mhiripiri-kanonen, en plastpistol som skyter ut kuler på størrelse med en bordtennisball fylt med chilipulver.

En annen metode FAO anbefaler, er å bake chilipulver inn i elefantmøkk, for deretter å plassere dem på jordene og sette fyr på dem når elefantflokker nærmer seg. Dyra avskyr visstnok røyken.

Krokodillefare Den aller største dyretrusselen mot mennesker kommer imidlertid fra nilkrokodillene, som kan bli hele 1.000 kilo tunge.

Bare i Mosambik har disse krokodillene 300 menneskeliv på samvittigheten. Solide stengsler rundt vannhull kan holde dem borte, og det har også vist seg at krokodillene holder større avstand til mennesker i områder der fiskebestanden er stor. Unngå overfiske, lyder derfor FAOs råd.

TETT PÅ: Mennesker og dyr lever stadig nærmere i Afrika - her fra Durban i Sør-Afrika. Foto: Reuters/Scanpix
TETT PÅ: Mennesker og dyr lever stadig nærmere i Afrika - her fra Durban i Sør-Afrika. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Flodhestene hater å få sterkt lys i øynene, men er samtidig såpass uberegnelige at slikt lys også kan gjøre dem rasende og få dem til å angripe.

Vakt-esel Herjer bavianflokker på terrassen, kan det være smart å stelle i stand et lite fat med slangesmørbrød til dem, anbefaler FAO. Slanger er ingen mangelvare i Afrika, og dyrene er livredde dem.

Vakthund kan også være smart, men i Kenya satser mange i stedet på vakt-esel. De er uredde og nøler ikke å gå løs på store rovdyr med høye skrik, sinte bitt og kraftige spark.

- Hvilke metoder man enn tar i bruk, så er det viktig at det skjer raskt. Alternativet kan ellers bli gradvis tap av de ville dyrene som vi i dag forbinder med Afrika, noe som vil være et stort tap for oss alle, sier René Czudek i FAO. (©NTB)
 Konflikten mellom mennesker og ville dyr tilspisser seg mange steder i Afrika, og FNs mat og jordbruksorganisasjon (FAO) kommer nå med en håndbok full av gode råd for å hindre at liv og avlinger går tapt. Foto: REUTERS/SCANPIX Grafikk fra Nyhetsgrafikk.no

NYE REGLER: FAO, og generalsekretær Jacques Diouf. Foto: AFP/Scanpix
NYE REGLER: FAO, og generalsekretær Jacques Diouf. Foto: AFP/Scanpix Vis mer