UD SÅ RØDT: Plakaten til partiet Rødt fikk UD til å se rødt, og beskylde partiet for å bryte norsk lov. Foto: Rødt
UD SÅ RØDT: Plakaten til partiet Rødt fikk UD til å se rødt, og beskylde partiet for å bryte norsk lov. Foto: RødtVis mer

Plakat om «Krigsnasjonen Norge» ble for sterk kost for UD: Truer partiet Rødt med fengsel

«Kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder», skriver departementet i brev til partiet, som nekter å gi seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksdepartementet (UD) ser rødt mot partiet Rødt og truer med bøter og fengselstraff i et brev til partiet. Årsaken er en karikert utgave av riksvåpenet som Rødt skal bruke under «Aksjonsdag mot krig» på lørdag. 

«Den som «uheimlet bruker norsk eller utenlandsk offentlig våpen, merke eller segl eller noe våpen, merke eller segl som lett kan forveksles med slike» kan straffes med straffeloven § 165, b med bøter eller fengsel inntil seks måneder», heter det i brevet Dagbladet har fått tilgang på. 

Det er under en landsdekkende demonstrasjon lørdag at Rødt tar i bruk sin versjon av riksvåpenet, hvor riksløven holder maskingevær iført hjelm. Stian Bragtvedt, internasjonalt ansvarlig i Rødt, sier partiet kommer til å gi blaffen i UDs advarsel. 

- Vi kommer aldri i livet til å etterkomme UD, slår han fast. 

- Villig til å ta fengsel Partiet til Bragtvedt mener Norge er gått fra fredsnasjon til krigerstat de siste årene, og illustrerer altså utviklinga med å vise fram riksløven, symbolet på Norge, som en kriger. Dét er for sterk kost for UD, som mener materiellet Rødt benytter under demonstrasjonen bryter norsk lov. 

Rødt er ikke enig. 

- Vi mener paragrafen de viser til er ment til å hindre at noen utgir seg for å representere den norske stat, mens det vi vil er å bruke satire for å vise at Norge er blitt en krigerstat. Dette handler om ytringsfrihet, det vil være prinsipielt feil av oss å gi etter. Vi har ikke brutt loven, insisterer han. 

Departementet forteller Dagbladet at de mener loven er glassklar og sterk på dette området: Det er ikke lov å tukle med riksvåpenet. 

- Er Rødt villig til å gå i fengsel for dette?

- Ja, om UD vil prøve saken i retten, så er vi klare for det. Men vi føler vi har vårt på det reine, så enten anmelder UD oss, eller så bløffer de. Og det er vi jo veldig interessert i å finne ut, sier Bragtvedt. 

Han bekrefter at partiet føler seg truet av UD.

- Vi stiller oss undrende til at UD vil straffeforfølge politiske ytringer om norsk utenrikspolitikk, sier han. 

- Kneblet Bragtvedt mener også det er paradoksalt at det er UD truer med bøter og fengsel, all den tid demonstrasjonen partiet hans arrangerer er rettet mot nettopp UD. Han tegner et bilde av bukken og havresekken. 

- Jeg synes ikke dette tar seg så godt ut med tanke på ytringsfrihet i Norge, siden kritikken vår er rettet nettopp mot UD som nå ønsker å kneble logoen vår og alt materiellet vi har trykket opp. Men vi tar gjerne kampen om ytringsfrihet vi, dersom UD skulle insistere på det. 

I UD er man sikker i sin sak: Dersom Rødt bruker logo påfallende lik det norske riksvåpenet, så er det et klart lovbrudd, hevder departementet.

- Straffelovens § 165 setter klart forbud mot den som «uhjemlet bruker et norsk eller utenlandsk offentlig våpen, merke eller segl eller noe som lett kan forveksles med slike». Dette innebærer at rettsvernet ikke bare gjelder eksakte kopier av riksvåpenet, men også enhver logo hvor hovedelementer fra riksvåpenet brukes, sier Rune Bjåstad i UDs kommunikasjonsavdeling. 

Bjåstad sier departementet kan koble på regjeringsadvokaten i saken. 

- Det er viktig å få fram at grunnen til at UD reagerer, er Rødts gjentatte bruk av merket i deres annonsering. UD har foreløpig ikke tatt stilling til hva vi vil gjøre dersom Rødt fortsetter å bruke riksløven på denne måten. Det er noe vi eventuelt vil måtte vurdere i samråd med Regjeringsadvokaten, dersom bruken fortsetter.

UD: - Udiskutabelt Han avviser påstander om at UD ikke tåler satire. 

- Riksvåpenet kan ikke vernes mot ironi og karikaturer - det gjøres tilnærmet daglig av norske avistegnere og andre. I denne logoen brukes riksløven og den samme kronen som i riksvåpenet. Departementet vil derfor overfor partiet Rødt opprettholde sin konklusjon om at dette er uhjemlet bruk av riksvåpenet, sier han. 

Forskriften UD viser til er fra 1927, anrettet for å unngå at det norske riksvåpenet brukes til reklame eller i firmalogoer, som var et utstrakt problem på 1920-tallet. 

- Forskriften av 20. mai 1927 setter et klart forbud mot at riksvåpenet brukes til skilting, annonse eller reklame. At partiet Rødt bruker den aktuelle logoen til å annonsere for aksjonsdagen, er udiskutabelt, sier Bjåstad.

 

KUER IKKE: Rødt og Stian Bragtvedt. Foto: Rødt
KUER IKKE: Rødt og Stian Bragtvedt. Foto: Rødt Vis mer