Plakat om «Krigsnasjonen Norge» ble for sterk kost for UD: Truer partiet Rødt med fengsel

«Kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder», skriver departementet i brev til partiet, som nekter å gi seg.

UD SÅ RØDT: Plakaten til partiet Rødt fikk UD til å se rødt, og beskylde partiet for å bryte norsk lov. Foto: Rødt
UD SÅ RØDT: Plakaten til partiet Rødt fikk UD til å se rødt, og beskylde partiet for å bryte norsk lov. Foto: Rødt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksdepartementet (UD) ser rødt mot partiet Rødt og truer med bøter og fengselstraff i et brev til partiet. Årsaken er en karikert utgave av riksvåpenet som Rødt skal bruke under «Aksjonsdag mot krig» på lørdag. 

«Den som «uheimlet bruker norsk eller utenlandsk offentlig våpen, merke eller segl eller noe våpen, merke eller segl som lett kan forveksles med slike» kan straffes med straffeloven § 165, b med bøter eller fengsel inntil seks måneder», heter det i brevet Dagbladet har fått tilgang på. 

Det er under en landsdekkende demonstrasjon lørdag at Rødt tar i bruk sin versjon av riksvåpenet, hvor riksløven holder maskingevær iført hjelm. Stian Bragtvedt, internasjonalt ansvarlig i Rødt, sier partiet kommer til å gi blaffen i UDs advarsel. 

- Vi kommer aldri i livet til å etterkomme UD, slår han fast. 

- Villig til å ta fengsel Partiet til Bragtvedt mener Norge er gått fra fredsnasjon til krigerstat de siste årene, og illustrerer altså utviklinga med å vise fram riksløven, symbolet på Norge, som en kriger. Dét er for sterk kost for UD, som mener materiellet Rødt benytter under demonstrasjonen bryter norsk lov. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer