Plan 4: Flukt og flere drap

Anders Behring Breivik har beskrevet en omfattende rømningsplan. Målet er å utføre en bonusoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massemorderen Anders Behring Breivik har i manifestet gitt en generell, men svært detaljert plan over tre terroroperasjoner. I tillegg skisserer han en fjerde operasjon, som han omtaler som et bonusoppdrag.

Dette oppdraget skal gjennomføres om han overlever de tre operasjonene, og blir pågrepet av politiet. Han skal deretter gjøre alt i sin makt for å rømme, og deretter utføre henrettelser.

I sitt manifest har Brevik beskrevet at enhver «Justiciar Knight», som han selv omtaler seg som, bør oppbevare tre depot med ammunisjon og våpen. Det tredje depotet skulle benyttes ved bonusoppdraget.

Forkledning Depotet skulle inneholde penger, våpen, 1 000 - 5 000 euro, granater og stimulerende midler som Red Bull og efidirin.

- Det kan være du må sove under stjernehimmelen et par netter, så du bør vurdere å legge ved en liten, kompakt sovepose, og noe vannavstøtende materiale du kan bruke til et improvisert telt.

I tillegg skulle det inneholde en forkledning, blant annet en politiuniform.

- Om du støter på noen, vil det være enkelt å forklare at du jakter på den mistenkte. Nyheten om at du har rømt vil derfor være til din fordel da den vil gi dekkhistorien din troverdighet.

Henrettelser Målet for bonusoperasjonen skulle være å henrette av tre til fem personer innenfor kategorien han beskriver som "forrædere kategori B"

• «Kategori A-forrædere» er, ifølge Breiviks manifest, en håndfull personer med stor makt, som «politiske ledere, sjefredaktører i media, kultur- og industriledere».

• «Kategori B-forrædere» er «kulturmarxistiske og multikulturelle politikere», men kan også inkludere personer i ulike yrker som journalister, forfattere, kommentatorer, forskere og lærere, ifølge 32-åringen.

Begge disse «kategoriene» av mennesker - som han i Norge mener det finnes 4848 av - skal drepes, skriver han.

Publisere falsk drapsliste I forkant av arrestasjonen skal han tilegne seg grunnleggende informasjon om sine mål, som bilder, adresser, og fullt navn. Dette for å kunne utføre henrettelsene innenfor en begrenset tidsperiode og på en profesjonell måte.

Våpendepotet kan vurderes å oppbevares i nærheten av det mest sikrede fengselet i landet.

Men Breivik ser også problemstillinger ved dette, da hjemlandets etterretningstjenester trolig ville få tak i manifestet og dermed innføre mottiltak.

Forut for bonusoperasjonen skal han publisere en liste på bloggen han bruker til vanlig. Denne listen skal inneholde fem navn på personer han vil henrette.

Dette skal imidlertid ikke være de ekte navnene. Dette skal bare være et PR-stunt som vil påvirke de aktuelle personene politisk.

Håpet til Breivik er at disse vil trekke seg fra sine verv eller endre politisk ståsted.

Sannsynlighetsberegning En del av lista skal også inneholde et forbehold om at disse personene kan bli trukket fra lista om de endrer politisk ståsted.

Det fem utvalgte målene skal ikke være blant de 10-20 mest sannsynlige terrormålene i landet, da disse trolig vil ha politibeskyttelse uansett. De fem målene kan være hvem som helst av "forræderne innenfor kategori A og B"

Breivik har også foretatt en sannsynlighetsberegning av sjansen for å lykkes med operasjonen.

- Minst 80 prosent sjanse for å dø Han har i det hele tatt vært svært opptatt av å estimere sannsynligheter.

- Jeg vet det er en 80 prosent sjanse eller mer for at jeg vil dø under operasjonen, da jeg ikke har planer om å overgi meg før jeg har klart alle de tre hovedmålene OG bonusoppdraget. Det er 70 prosent sjanse for at jeg klarer det første målet, 40 prosent at jeg klarer det andre, 20 prosent eller mindre for den tredje, og mindre enn fem prosent sjanse for at jeg vil være i stand til å gjennomføre bonusoppdraget, skriver massemorderen i manifestet.

Steroider og efedrin Han sier også at det vil være vanskelig å forutsi sinnstilstanden, da han vil være høy på steroider og efedrin.

Hans eneste frykt er at han vil bli for redd for å gjennomføre oppdraget.

Breivik sitter for øyeblikket totalt isolert ved Ila fengsel. Der skal han sitte i fire uker. Fengselsdirektør Knut Bjarkeid sier sikkerheten rundt Brevik er «tilstrekkelig». Han kan imidlertid ikke gå inn på de konkrete sikkerhetstiltakene.

- I manifestet har Breivik skrevet en omfattende rømningsplan. Vurderer dere sikkerheten opp mot det?

- Dette er ikke noe som gjelder kun ham. Vi er forberedt på at alle innsatte vil ønske å rømme, sier Bjarkeid til Dagbladet.