- Planen var å halshugge Gro Harlem Brundtland

Deretter skulle Breivik drepe alle på Utøya, forklarte han i retten.

HADDE MED BAJONETT: Anders Behring Breivik hadde med seg bajonett og kniv på Utøya som han hadde tenkt å bruke for å halshugge Gro Harlem Brundtland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HADDE MED BAJONETT: Anders Behring Breivik hadde med seg bajonett og kniv på Utøya som han hadde tenkt å bruke for å halshugge Gro Harlem Brundtland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Anders Behring Breivik fortalte i Oslo tingrett i dag at han hadde tenkt å halshugge Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på Utøya. Planen hans var opprinnelig å filme dette og deretter legge det ut på nettstedet Youtube.

- Jeg hadde tatt med meg en bajonett og en kniv i tillegg, sier Breivik på spørsmål fra aktor Svein Holden om han hadde gjort noen forberedelser i forhold til å halshugge Brundtland.

Ville filme det Han hadde også tatt med plastikkhåndjern som skulle brukes i forbindelse med halshuggingen.

- Jeg skulle filme det med en iPhone og legge filmen ut på nett. Men jeg rakk ikke å få kjøpt meg en iPhone, forteller Breivik.

- Hvordan kom du på ideen om å filme? spør aktor Holden.

- Det er en strategi hentet fra al-Qaida, svarer Breivik.

Brundtland var på Utøya den 22.juli 2010 for å holde et foredrag for Utøya-ungdommene, men hun dro fra Utøya før Breivik kom dit.

Han planla i utgangspunktet å detornere bombem ved Regjeringskvartalet klokken 13, men ble forsinket. Bomben gikk av 15:25. I tillegg ble Breivik forsinket på vei mot Utøya på grunn av kø. Han ankom derfor ikke Utøya før like etter klokken 17. Da var det rundt én timer siden Brundtland hadde dratt fra Utøya. Klokken 17:26 kom første melding om skyting.

Han sier følgende om halshugging som drapsmetode:
- Det er primært et psykologisk våpen, som jeg ønsker å bidra å innføre som en tradisjon blant militante islamister i Europa.

Attraktive mål Han sier at han anser Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland som de mest attraktive målene blant foredragsholderne som gjestet Utøya.

- Det er et svært potent psykoligisk våpen, men det er viktig å påpeke at halshugging er en tradisjonell europeisk dødsstraff som ble praktisert i Frankrike fram til 1960 og som tidligere er blitt brukt i Norge, forteller Breivik.
Han opplyser at han hadde tenkt å bruke vannet rundt Utøya som masseødeleggelsesvåpen, og skremme folk ut i vannet. - Målet var ikke å drepe 69 personer. Målet var å drepe alle, sier Breivik.

Han sier også at han i utgangspunktet var veldig kritisk til Utøya som mål, men at det ikke fantes noe bedre politisk mål i Norge siden det var midt i fellesferien.

SKULLE HALSHUGGES: Norges tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland, var ett av Breiviks hovedmål. Han ønsket å halshugge henne og hadde planlagt å filme dette. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
SKULLE HALSHUGGES: Norges tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland, var ett av Breiviks hovedmål. Han ønsket å halshugge henne og hadde planlagt å filme dette. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer