Planene for folkemordet i Rwanda var kjent

PARIS (NTB-Reuters): Historien om et varslet folkemord er i ferd med å bli avdekket. Vesten kjente til at det ble forberedt et folkemord i Rwanda i 1994. Flere enn hittil antatt fikk advarslene som en FN-general sendte hovedkvarteret i New York før drapene begynte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den canadiske generalen Romeo Dallaire, som ledet FN-styrkene i Rwanda da folkemordet begynte, ble autorisert av FN til å sende den urovekkende rapporten til den franske, belgiske og amerikanske ambassaden i Kigali. Ambassadene fomidlet opplysningene videre til sine hovedsteder, ifølge Le Journal du Dimanche.

Opplysningene bygger på anonyme kilder, men har sitt utspring i Brussel. En belgisk kommisjon har etterforsket begynnelsen av folkemordet.

1000 drap på 20 minutter

Det er ikke tidligere vært kjent at FN-hovedkvarteret ba FN-generalen videreformidle advarslene sine til den amerikanske, franske og belgiske ambassaden i Rwandas hovedstad.

Denne faksen sa at en informant hadde fortalt FN-tjenestemenn i Rwanda at den hutu-dominerte regjeringen utarbeidet detaljerte planer for massedrap på tutsi-minoriteten.

Den canadiske generalen, Dallaires, ba om å få tillatelse til å avvæpne hutu-ekstremistene. I en høring i forbindelse med folkemordet fortalte Dallaire at FN-styrkene kunne ha hindret folkemordet dersom de hadde fått grønt lys til å gjøre det.

Nærmere en million mennesker ble slaktet ned i løpet av de tre måneder folkemordet pågikk.

En talsmann for det franske utenriksdepartementet sa myndighetene ikke vil kommentere opplysningene om at Frankrike kjente til planene om folkemordet.

(NTB)