Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Planene skaper økt eiendomsskatt og avgifter

Carsten O. Five og tenketanke De Facto mener de rødgrønne overser kommunenes utgifter til eldreomsorg og pensjon.

TROR REGJERINGEN UNDERFINANSIERER: Carsten O. Five. Foto: Dagbladet. Foto OLA SÆTHER / Dagbladet
TROR REGJERINGEN UNDERFINANSIERER: Carsten O. Five. Foto: Dagbladet. Foto OLA SÆTHER / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Økonomi- rådgiver Carsten O. Five er kritisk til regjeringserklæringen, fordi han mener den ikke tar høyde for ambisiøse eldreplaner og stadig eldre nordmenn generelt.

Se politikernes reaksjoner på twitter her!

- På økonomidelen bærer erklæringen preg av at det er inngått mange kompromisser og det er svært lite om hvordan det skal skapes nye arbeidsplasser, sier Five til Dagbladet.

Store utgifter
- De vil ikke øke skatten, det er prisverdig, men det er høyst usikkert hvordan avgiftspolitikken vil se ut. Jeg tror de store ambisjonene særlig innenfor eldreomsorgen vil føre til at kommunene øker sine avgifter for å dekke inn kostnader, sier Five.

Han peker på flere utgiftsposter som vil eksplodere de neste årene:

• Utbetaling av pensjoner til ansatte i kommunal sektor
• Ambisiøse mål innen eldreomsorgen, som løftet om sykehjem til alle trengende innen 2015

- Regjeringen skisserer ingen løsninger for å finansiere dette og jeg tror løsningen for stadig flere kommuner blir økt eiendomsskatt, sier Five.

- Høyre-fordommer
Sjefsøkonom i LO Stein Reegård stiller spørsmål ved Fives bekymringer.

- Jeg lurer på om resonnementene hans bygger på Høyre-fordommer eller om han har klart å regne seg fram til dette på så kort tid. Vi kjenner til kommuneøkonomien i 2010 og vi vet også at skatteinngangen neste år blir større enn antatt. Dette trekker i motsatt retning av det Five hevder, sier Reegård til Dagbladet.

- HØYRE-FORDOMMER: LO-leder Roar Flåthen i samtale med  LO-økonom Stein Reegård (t.h.). Reegård spør om Fives reaksjon på regjeringens erklæring skyldes fordommer.
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX
- HØYRE-FORDOMMER: LO-leder Roar Flåthen i samtale med LO-økonom Stein Reegård (t.h.). Reegård spør om Fives reaksjon på regjeringens erklæring skyldes fordommer. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Han er heller ikke bekymret for arbeidskraften som vil trengs for å oppfylle regjeringens ambisiøse velferdsløft.

- De nærmeste to årene vil vi ha relativt høy arbeidsløshet. Fra før ser vi at arbeidsinnvandringen har vært større enn planlagt og at når det er vekst i økonomien og etterspørselen i Norge, så øker arbeidsinnvandringen i takt, sier Reegård.

- Dårlig kombinasjon
I kunnskapssenteret for fagbevegelsen De Facto er de bekymret over at stadig mer ambisiøse velferdsprosjekter ikke blir finansiert med skatteøkninger.

- Behovet for avgiftsøkninger blir bestemt av oljeinntektene de neste årene. Men det er opplagt en dårlig kombinasjon å si nei til skatteøkning samtidig som finansieringsbehovene presser på fra alle kanter, sier daglig leder Roar Eilertsen.

KRITISK TIL SKATTESTOPP: Roar Eilertsen fra De Facto.
Foto: Morten F. Holm / SCANPIX .
KRITISK TIL SKATTESTOPP: Roar Eilertsen fra De Facto. Foto: Morten F. Holm / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media