Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjonene i Venezuela

Planene til Venezuelas president skaper frykt for «et nytt Cuba»

- Folk har det ekstremt vanskelig, sier forsker Benedicte Bull om situasjonen i Venezuela.

PROTESTER: Det har vært flere protestaksjoner i Venezuela den siste tida. De protesterer mot regjeringa, som mange mener at utvikler seg til et diktatur. Midt under en protestaksjon tar denne mannen opp en fiolin, mens brannbomber og tåregass blir kastet rundt ham. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er de som frykter et nytt Cuba.

Det sier Benedicte Bull, leder for Norsk Nettverk for Latin-Amerika-forskning, om situasjonen i Venezuela. De siste seks ukene har minst 43 personer blitt drept i protester mot regjeringen.

- Disse ungene lever i et diktatur, og har ikke noe annet valg enn å protestere, sa Maria Montilla (49) til Reuters onsdag.

Tøff situasjon

Montilla uttalte seg i forbindelse med opptøyer i Caracas der demonstrantene brukte brannbomber mot politi og andre sikkerhetsstyrker.

Dette i harme over en svært krevende situasjon.

- Folk har det ekstremt vanskelig. Mange bruker mesteparten på tiden på å skaffe mat og andre basisvarer, sier Benedicte Bull.

Oljeavhengighet

UiO-forskeren beskriver en økonomisk krise som har gitt utslag i varemangel og sterkt økende spedbarnsdødelighet, mens inflasjon har gjort at folks penger er verdt svært lite.

Det har ført til stor misnøye, også blant fattige som opplevde en oppsving under Hugo Chavez, ifølge Bull.

Når Dagbladet spør henne om årsakene til situasjonen, trekker hun fram Venezuelas ekstreme oljeavhengighet.

- Rundt 95 prosent av landets eksport er olje, og produksjonen har gått nedover uten at de har klart å skape andre inntektkilder, sier Benedicte Bull.

GATEKAMP: Titusenvis av demonstranter herjer i gatene i Venezuela. Hundrevis har blitt pågrepet i forbindelse med opprøret. Her ser du bilder fra noen av kampene i helga. Video: Reuters Vis mer

Laber vareproduksjon

Forskeren legger også vekt på de mange inngrepene myndighetene har gjort på landets økonomi. I Venezuela er det innført priskontroller på butikkene, samt ulike valutakurser for import av ulike varer.

- Dette har ført til at det er billigere å importere, og at er mange produkter det ikke lønner seg å produsere i Venezuela, sier Bull som i tillegg understreker at landet har stor gjeld.

- Særlig til Kina etter lån til ulike prosjekter, utdyper hun.

Politisk konflikt

Store deler av oljeinntektene går til å betjene denne gjelden, mens det er steile fronter i den venezuelanske politikken.

Der har president Nicolas Maduro tatt en rekke grep for å beholde makten i landet. I mars ble hans argeste konkurrent, den sentrumsorienterte Henrique Capriles, bannlyst å bedrive politikk de neste 15 årene.

Dette etter anklager om at Miranda-guvernøren har misbrukt statlige midler.

Så forsøkte høyesterett å frata kongressen dens lovgivende makt, en avgjørelse som senere ble reversert, ifølge The Guardian.

Vil endre grunnlov

Nå ønsker Maduro å endre landets grunnlov.

Nøyaktig hva endringene vil innebære er uklart, men presidenten selv har varslet store omveltninger.

- Vi må endre denne staten, og særlig råtne nasjonalforsamlingen vi har, uttalte Maduro tidligere denne måneden, ifølge CNN.

DEMONSTRASJONER I CARACAS: Den økonomiske krisen i Venezuela har ført til flere sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter. Foto: Carlos Becerra/Anadolu Agency/NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER I CARACAS: Den økonomiske krisen i Venezuela har ført til flere sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter. Foto: Carlos Becerra/Anadolu Agency/NTB Scanpix Vis mer

Frykter Cuba-utvikling

Benedicte Bull ved UiO understreker at mange frykter en langt mindre demokratisk grunnlov enn den Venezuela har i dag.

Dette i form av en stat som minner om dagens Cuba.

- Jeg tror ikke at noe slikt ville vart veldig lenge, fordi landets olje gjør at mange land har store interesser i Venezuela, mener Bull om en slik omveltning.

Tror ikke på borgerkrig

Forskeren mener at det verste som kan skje nå, er en voldelig maktovertagelse. Samtidig regner hun ikke et militærkupp som sannsynlig.

Dette fordi Maduro-regjeringen har god kontroll over landets væpnede styrker.

- Jeg tror ikke det er noen grupper innad i militæret som er villige til et kupp. Konflikten kan eskalere, og det kan gå mot en enda mer kaotisk situasjon, men jeg ser ikke en borgerkrig som sannsynlig, i alle fall ikke på kort sikt, sier Bull, før hun legger til at presidenten også har sine tilhengere.

Ifølge Reuters går rundt 24 prosent av Venezuelas innbyggere god for jobben Nicolas Maduro gjør.

- Dette er stort sett kjernetroppene hans - de som alltid har stemt på partiet til Hugo Chavez ( Venezuelas forente sosialistparti - Maduros parti), sier Benedicte Bull til Dagbladet.