Planer for heving av «Kursk» klare før nyttår

En internasjonal stiftelse skal i slutten av desember legge fram de endelige planene om å heve den russiske atomubåten «Kursk»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland vet fortsatt ikke hva som var årsaken til at ubåten sank med 118 mann om bord i Barentshavet i august, men visestatsminister Ilja Klebanov sier at man gransker ulykken ut fra tre teorier.

Den nederlandske regjeringen har bevilget nær 2 millioner kroner til en forstudie som skal gi svar på de tekniske problemene som må overvinnes ved en heving av fartøyet, og det er ventet at selve operasjonen vil koste nærmere 800 millioner.

Den norske grenen av det amerikanske Halliburton-selskapet, som brakte ut 12 døde i den forrige bergingsoperasjonen ved «Kursk», deltar i dette arbeidet, opplyste lederen for Kurskstiftelsen, Rio Praaning, torsdag.

Stiftelsen samarbeider med russiske myndigheter som skal dekke halvparten av utgiftene ved hevingen. En av planene går ut på å dele ubåten i to deler.

Russiske eksperter mener at «»Kursk'» enten kolliderte med en fremmed ubåt eller en mine fra den annen verdenskrig eller at det skjedde en eksplosjon i torpedorommet forut.

Den russiske marinen har støttet teorien om en kollisjon med en fremmed ubåt, men dette blir tilbakevist av NATO, som sier at det ikke befant seg noen vestlige ubåter i farvannet da ulykken skjedde.

Avisen Komsomolskaja Pravda skrev torsdag at en drivstofflekkasje fra en torpedo utløste de kraftige eksplosjonene som senket ubåten. Klebanov ville ikke kommentere disse opplysningene.

Praaning sa torsdag at det er økologiske bekymringer som gjør at gamle rivaler samarbeider for å heve ubåten.

(NTB-Reuters)