Planet fullstendig knust i kollisjon

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASAs Spitzer-teleskop har funnet spor etter en voldsom kollisjon mellom to planeter som gikk i bane rundt en ung stjerne, melder organisasjonens Jet Propulsion Laboratory (JPL) i en pressemelding.

En av planetene var like stor som vår egen måne. Den andre kan ha vært større enn planeten Merkur, og de reiste minst 10 kilometer i sekundet - 36 000 kilometer i timen - da de krasjet. Det minste legemet ble fullstendig knust, opplyser NASA.

- Kollisjonen må ha vært enorm og forekommet i ekstremt høy hastighet for at stein skal fordampe og smelte, sier Carey M. Lisse ved Johns Hopkins University i en uttalelse.

Kollisjonen fant sted en gang de siste par tusen årene, noe som er svært nylig i kosmisk målestokk. Spitzer oppdaget de avslørende sporene etter store mengder herdet lava og fordampet stein, og NASA tror planetene støtte sammen en gang i løpet av de siste par tusen årene.

Ytterligere detaljer om oppdagelsen blir publisert i journalen Astrophysical Journal senere i august.

- Dette er en sjelden begivenhet som går raskt, og er kritisk for dannelsen av jordliknende planeter og måner. Vi er veldig heldige når vi observerer slikt rett etter at det finner sted, sier Lisse - leder av studien - videre.

Vår egen måne ble trolig dannet da en planet på størrelse med Mars hamret inn i jorda for over fire milliarder år siden. Som følge av krasjet ble enorme mengder stein og materie slynget ut.

- Kollisjonen som dannet månen ville vært enorm - nok til å smelte jordoverflaten. Materien som ble kastet ut dannet trolig en ring rundt jorda, som etter hvert smeltet sammen til månen. Kollisjonen vi ser nå er omtrent på samme skala, men vi vet ikke om en måne vil dannes eller ikke, sier JPLs Geoff Bryden - medforfatter av studien.

Planetene gikk i bane rundt stjernen HD 172555 som ligger om lag 100 lysår unna åra. I motsetning til vår egen sol, som er rundt 4,5 milliarder år gammel, så er HD 172555 med sine 12 millioner år knapt ferdig med bleiestadiet.

Ved å bruke en spektrograf om bord Spitzer kunne forskerne analysere lyset fra stjernen og lete etter spor av kjemikalier i rommet rundt. Det de fant var store mengder amorfe silikater - smeltet glass - samt kjemikalier som dannes når stein fordamper.

Funnet var merkelig, sier forskerne.

- Jeg hadde aldri sett noe liknende før. Spektrumet var veldig uvanlig, sier Lisse ved Johns Hopkins University.

Kollisjoner i verdensrommet er imidlertid langt fra uvanlig. Nyfødte stjerner er omringet av enorme mengder støv og molekyler. Disse kornene kolliderer med hverandre og smelter sammen, før de etter millioner av år ender opp som fullverdige planeter.

- Hybelkaninene under senga di vokser på samme måte. Og etter en million år så kan en hybelkanin bli ganske stor, har Scott Kenyon ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics tidligere forklart til Space.com.

Det var trolig kollisjoner på planetnivå som fjernet store deler av jordskorpen på Merkur, tippet Uranus over på siden og førte til at Venus roterer motsatt vei sammenliknet med de øvrige planetene.

Forholdene i vårt middelaldrende solsystem har heldigvis roet seg, men det er fortsatt trusler der ute. Senest i forrige måned ble Jupiter truffet av en gigantisk asteroide eller komet som etterlot et svært og synlig arr i overflaten.