Planla å drepe den svenske statsministerfruen

En 42 år gammel svensk postmann er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 42 år gammel svensk postmann er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot den svenske statsministerfruen Filippa Reinfeldt.

Mannen skal i avhør hos det svenske sikkerhetspolitiet Säpo ha vedgått at han planla å kjøpte en pistol til bruk under attentatet, skriver Aftonbladet.

42-åringen sitter nå i isolat ved en rettspsykiatrisk klinikk i Huddinge, dit han ble overført under strengt vakthold.
Plantegninger
Den mistenkte postmannens 23 kvadratmeter store leilighet ligger bare noen få hundre meter unna Filippa Reinfeldts arbeidsplass, Landstingshuset i Hantverkargatan i sentrum av Stockholm.

Hjemme hos mannen gjorde politiet en rekke funn som styrker mistanken om at han planla et attentat.

- Det var kart over nærområdene og plantegninger over utvalgte eiendommer, sier en politikilde til Aftonbladet.


- Visste ingenting
Da Aftonbladet onsdag kveld konfronterte Reinfeldt med at en mann var pågrepet mistenkt for å ha planlagt å drepe henne, ble hun ifølge avisen «åpenbart overrasket».

- Det der vet jeg ingenting om. Dere får ringe senere, sa hun.

Heller ikke sikkerhetssjefen på Landstingshuset der Reinfeldt jobber, Henry Andersson, var informert om saken.

- Jeg vet ingenting om dette, sa han.

Landstingsrådets pressetalsmann Andreas Erikson vil ikke uttale seg om sikkerheten rundt statsministerfruen er. Men etter det Aftonbladet vet var heller ikke han kjent med pågripelsen.


Psykisk syk
Den mistenkte mannen skal den siste tiden ha vært sykmeldt og har i flere år vært i kontakt med psykiatrien. Nylig ble mannens tilstand kraftig forverret, og legene besluttet derfor å tvangsinnlegge ham.
TRUET: En mann er arrestert for å ha planlagt et attentat mot den svenske statsministerfruen Filippa Reinfeldt. Her er hun sammen med sin mann Fredrik Reinfeld. Foto: SCANPIX
TRUET: En mann er arrestert for å ha planlagt et attentat mot den svenske statsministerfruen Filippa Reinfeldt. Her er hun sammen med sin mann Fredrik Reinfeld. Foto: SCANPIX Vis mer

I begynnelsen av november ble han innlagt, og på sykehuset begynte han å fortelle om attentatplanene.

Mannen fortalte også hvordan han hadde lagt til side 5.000 kroner for å kjøpe en uregistrert pistol fra en kamerat, og at han regnet med å bli pågrepet etter å ha drept Filippa Reinfeldt.

Til de sykehusansatte fortalte han videre hvordan han hadde undersøkt strafferammen for drap, og at et fengselsopphold ikke skremte ham.

- Å sitte i fengsel blir ingen forandring fra i dag, skal mannen ha sagt.

(NTB)