Planla å drepe Jens: - Fortsatt fare for nye drapstrusler

Det er fortsatt fare for at stesønnen til en profilert rikspolitiker vil begå alvorlige kriminelle handlinger mot statsminister Jens Stoltenberg.

FENGSEL: Oslo tingrett mener det er fare for at stesønnen til en kjent politiker vil begå nye alvorlige kriminelle handlinger mot statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FENGSEL: Oslo tingrett mener det er fare for at stesønnen til en kjent politiker vil begå nye alvorlige kriminelle handlinger mot statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette kommer fram i en fengslingskjennelsen i Oslo tingrett. Stesønnen, som ble varetektsfengslet første gang 4. juni etter begjæring fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), fikk i går forlenget fengslingen med fire uker.

I løpet av den tida stesønnen har sittet i varetekt, er han blitt framstilt for politilegen, som har foretatt en såkalt prejudisiell observasjon av den siktede.

Etter det Dagbladet får opplyst, konkluderer politilegen med at det foreligger risiko for ny kriminalitet.

E-posttrusler Tingretten begrunner fortsatt fengsling med «sakens alvor og den sterke gjentakelsesfaren». Stesønnen, som i går begjærte seg løslatt er blant annet siktet etter strafflovens paragraf 99 med en strafferamme på 15 år.

PST bruker denne paragrafen mot personer som retter trusler mot kongehuset, regjeringen og Stortinget.

Stesønnen har gjennom lang tid framsatt en rekke alvorlige trusler mot statsminister Stoltenberg og sin egen stefar.

Han skal blant annet ha planlagt å ta livet av både Stoltenberg og stefaren. De seineste truslene ble framsatt i mai. De alvorlige truslene er framsatt i e-poster. Dette har stesønnen erkjent i politiavhør.

Maskinpistoler PST ser meget alvorlig på denne saken. Stesønnen ble arrestert 1. juni. Politiet var bevæpnet med maskinpistoler. PSTs representant opplyste i retten i går at dette er en prioritert sak.

Etter det Dagbladet får opplyst, er grunnen at statsministeren er på listen over fornærmede. PST tar sikte på å oversende saken med tiltaleforslag til riksadvokaten i løpet av sommeren.

Dette kan bety at saken kan komme opp for tingretten allerede i september. Begjæringen fra PST om varetektsfengsling var i går på åtte uker. Tingretten mente at fire uker var nok. Dommeren mener at stesønnens helsetilstand tilsier en ny vurdering av fengslingsspørsmålet om fire uker.