FLUKTPLANER: Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal ha planlagt å flykte fra landet i et stjålet småfly.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FLUKTPLANER: Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal ha planlagt å flykte fra landet i et stjålet småfly. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Planla å flykte med småfly

Anders Behring Breivik planla å stjele et småfly på Fornebu og fly til et vennligsinnet land etter terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I avhør har Breivik forklart om fluktplanene. Ved siden av å bruke videonettstedet YouTube til å studere hvordan man flyr et Cessnafly, studerte han brukermanualer som han fant på forskjellige nettsider, skriver Bergens Tidende. - Det er å lande som er vanskelig. Å lette og fly i høyden, er ikke så vanskelig, har Breivik forklart i avhører. På Fornebu i Bærum utenfor Oslo har Fonnafly to Cessna-sjøfly, mens Kilen Sjøflyklubb ofte har 15 sjøfly liggende til kai. Fluktplanen var inspirert av terroristen Sjakalen som på 1970- og 80-tallet var en av de mest fryktede og ettersøkte terroristene i verden.

Utøya siste stopp Breivik har forklart at han planla å bruke en spesialdesignet pose til å etterfylle drivstoff i lufta. På den måten ville rekkevidden teoretisk bli strukket til land som Hviterussland, Moldova og Serbia. Det siste et land som han sammen med Armenia og Israel har stemplet som vennligsinnede i sitt såkalte manifest. - Breivik har nevnt at han tenkte på å flykte og snakket om å komme seg til vennligsinnede land i fly. Han vurderte det, men gikk bort ifra planen og konkluderte med at Utøya var siste stopp, sier informasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til avisa. Breivik kom fram til at det ville være vanskelig å komme seg bort i live og har i avhørene gjort det klart at han uansett ville blitt utlevert på grunn av press og innflytelse fra vestlige land. - Han konkluderte med at det ikke var gjennomførbart, sier Roar Hansen.

Fantasti Jon Geir Høyersten, spesialist i psykiatri ved Helse Bergen, mener fluktplanen bare bekrefter Breiviks grandiose selvbilde og sier mer om selvbildet enn om han er psykotisk eller ikke. - Dette er uttrykk for et grandiost selvbilde, på siden av rimelig selverkjennelse. Et slikt selvbilde er et sentralt trekk ved de mest alvorlige personlighetsforstyrrelsene, sier Høyersten. - Slike tanker har et klart element av fantasteri og mangler realisme. På den annen side har det vært en uhyggelig realisme i de handlingene han har begått, sier Høyersten som er hyppig brukt som psykiatrisk sakkyndig i straffesaker.

(©NTB)