Planla å kapre ti fly

Ti fly skulle kapres og styrtes inn i kjernekraftverk, CIA og FBIs hovedkvarter og flere skyskrapere i USA 11. september. Det hevder en granskningskommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terroristangrepene som ble utført i USA i 2001 var opprinnelig ment å være langt mer omfattende enn de ble. Ifølge Washington Post viser en rapport fra granskningskommisjonen etter 11. september, at angrepene skulle involvere ti kaprede rutefly på USAs øst- og vestkyst.

Det hvite hus

Datoen for angrepene skal ikke ha vært fastlagt før få uker i forveien, og det skal finnes bevis for at Mohamed Atta, en av kaprerne, ikke hadde bestemt seg for om flyet som krasjet i Pennsylvania, skulle treffe Capitol eller Det hvite hus før to dager før angrepene. Bakgrunnen for at han droppet å angripe Det hvite hus skal ha vært at det var for vanskelig å treffe.

Planlagt i 1996

Mesteparten av rapporten dreier seg om planleggingen av angrepene 11. september, som skal ha startet med en plan utarbeidet av Khalid Sheikh Mohammed og overlatt til Osama bin Laden i 1996. Han skal ha foreslått å krasje de kaprede flyene inn i hovedkvarterene til CIA og FBI, samt i ikke navngitte kjernekraftverk og de høyeste bygningene i California og Washington. Han planla selv å fly det kaprede tiende flyet, men i stedet for å krasje det i et selvmordsangrep, ville Mohammed drepe alle voksne menn for så å lande flyet. Deretter skal planen ha vært å holde en tale hvor han fordømte USAs politikk i Midtøsten.

Intern uenighet

Men angrepets omfang ble redusert og nesten avlyst ved flere anledninger på grunn av uenigheter mellom al-Qaida-ledere, ifølge rapporten som ble offentliggjort onsdag. Bin laden skal ha vært utålmodig etter å komme i gang med angrepene og forsøkt å presse Mohammed til å starte tidligere. Blant annet skal han ha foreslått et angrep da Israels statsminister Ariel Sharon besøkte Tempelberget i Jerusalem i 2000. Mohammed skal ha insistert på å vente til forberedelsene var helt klare.

<B>TERRORANGREP:</B> World Trade Center i ferd med å bli truffet av fly nummer to.
<B>KHALID SHEIKH MOHAMMED:</B> En av hjernene bak angrepene 11. september 2001. Mohammed ble arrestert 1. mars 2003.