Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planla å kidnappe Gävlebukken med helikopter

Overlever den den enorme halmgeita jula i år?

HØYTIDELIG: Gävlebukken fikk en staselig velkomst da den ble avduket i sentrum av den svenske byen Gävle i år. Foto: NTBscanpix.
HØYTIDELIG: Gävlebukken fikk en staselig velkomst da den ble avduket i sentrum av den svenske byen Gävle i år. Foto: NTBscanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1966 startet tradisjonen med å plassere en gigantisk bukk av halm i sentrum av den svenske byen Gävle. Samme år startet også en annen og ikke ønsket tradisjon, nemlig å brenne den ned. Da fikk bukken stå jula gjennom, men måtte bukke under på nyttårsaften.

Bukken fikk stå i fred i noen år, men allerede i 1970, var pøblene frampå igjen. Da hadde bukken fått stå i seks timer før noen ungdommer fikk fyr på halmdukken.

Sabotasje Deretter fulgte noen år med mer generell sabotasje der den 16 meter høye installasjonen ble stjålet, slått til fillebiter og påkjørt av en svenske i en Volvo Amazon som krasjet inn i bukkens bakben så den kollapset.

I 1996 satt kommunen opp et webkamera for å overvåke situasjonen, men åtte år senere ble kommunens websider hacket og webkameraet ble erstatet med teksten «brenn, bukkjævel», noe den også gjorde uten at gjerningsmennene ble fanget på video.

Etterlyst Politiet gikk i 2005 ut med en etterlysning der de søkte etter Julenissen og Pepperkakemannen. Vitner på stedet fortalte politiet at to utkledde personer skjøt med med brennende piler mot Gävlebukken, som nok en gang brant ned.

 I 2007 forsøkte handelstanden, som er ansvarlige for å sette opp «Gävlebukken», å impregnere den med et brannhemmemde middel. Det året fikk bukken stå, men det ble klaget på at bukken så slapp ut. Året etter ble ikke bukken impregnert, noe som førte til at bukken igjen, etter flere sabotasjeforsøk, brant ned.

Dømt Bare en person er tiltalt og dømt for å ha tent på den enorme julebukken. I 2001 var en amerikansk turist på besøk og tente på byen stolthet fordi han hadde hørt på fest at det var en tradisjon.

Gigantgeita overlede i 2010, men det skal ha blitt avslørt planer om å kidnappe Gävlebukken til Stockholm ved hjelp av et helikopter.

I fjor fikk bukken stå i fred, det vil si, vaktmannskap forhindret tre forsøk på å sabotere bukken som en sjelden gang fikk oppfylt sin egentlige skjebne, nemlig å fraktes som en gave til Gävles kinesiske vennskapsby Zhuhai.

Så langt i år har Gävlebukken fått stå i fred, men kommunen stemte ned et forslag om selv å tenne på.

Enn så lenge er det mulig å følge med på bukkens skjebne på kommunens eget webkamera.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media