Planla å klatre en ny rute

- Han viste meg en ubesteget islinje, sier en venn. Aksjonen for å hente ut de to omkomne har blitt utsatt på grunn av været.

LYSEFJORDEN: Kjerag-området er et yndet mål for både klatrere og basehoppere.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
LYSEFJORDEN: Kjerag-området er et yndet mål for både klatrere og basehoppere. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de to omkomne klatrerne fortalte en venn i Oslo Klatreklubb om en ny linje de ville prøve på turen til Kjerag denne uka.

- Han viste meg en ubesteget islinje, som han fortalte at de skulle gjøre. Han sa at den så bra ut, men at den ikke var gjort før, sier Dag Cappelen i Oslo Klatreklubb, til Dagbladet. Han beskriver ruta som tynn og bratt.

Isen forandrer seg Ifølge Kjetil Hjertvik, nestleder i Bratte Rogalands Venner klatreklubb, og venn av den ene av de som er omkommet, dannes det stadig nye islinjer på Kjerag. Dette fordi at isen fryser på forskjellige måter hvert år.

- Begge er veldig erfarne og gode på å velge ut linjer å klatre, det er svært sannsynlig at de planla å klatre en ny linje, sier Hjertvik.

Hjertvik sier at det nesten er umulig å vite hvilken rute de endte med å velge, før saken blir etterforsket.

- De var erfarne nok til å se hvilke linjer som var gode å velge, sier Hjertvik.

Kjente Begge klatrerne var godt kjent i klatremiljøet, og hadde gjort seg bemerket både i Norge og i utlandet, og begge hadde lang erfaring med å velge nye linjer når de skulle klatre.

- Når man drar på klatretur sammen, man et helt eget og tett bånd når man har opplevd mye sammen, sier Hjertvik.

Utsetter henting Aksjonen for å få de to omkomne ned fra Kjerag har i 14-tiden blitt stoppet på grunn av været.

- Situasjonen er slik at SeaKing-helikopteret er tilbake på Sola, de måtte gi opp forsøket på å ta de to ut. Klatrerne har rappellert ned de omkomne, og gjort de klar for å bli hentet i morgen. Aksjonen tas opp igjen når det blir dagslys i morgen, Andreas Bull, redningsleder ved Hovedredningssenralen i Sør-Norge.

Flere av de som deltar i aksjonen er venner av de omkomne.

Kameratene hadde vært på tur siden tirsdag og ble meldt savnet da de ikke kom hjem som planlagt og ikke kunne nås på telefon. Hovedredningssentralen sendte ut et SeaKing-helikopter i 13-tiden i går, og de to klatrerne ble funnet i 14-tiden og konstatert omkommet.