Planla å kuppe bompengepartiet

Sentrale personer i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB)s lokallag i Oslo har i det skjulte drøftet å stifte et nytt parti etter kommunevalget.

LYDOPPTAK: FNB-grunnlegger og partileder Frode Myrhol blir ikke overrasket når Dagbladet ringer og forteller at avisen kjenner til at deler av lokallaget i Oslo la planer om å bryte med FNB og stifte et konkurrerende parti. Selv sitter han på lydopptak og logger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LYDOPPTAK: FNB-grunnlegger og partileder Frode Myrhol blir ikke overrasket når Dagbladet ringer og forteller at avisen kjenner til at deler av lokallaget i Oslo la planer om å bryte med FNB og stifte et konkurrerende parti. Selv sitter han på lydopptak og logger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet er kjent med at det allerede tidlig på vårparten ble lansert en plan om å bryte med FNB sentralt etter lokalvalget 9. september.

Deretter skulle man stifte et nytt og uavhengig parti, skaffe 5 000 underskrifter og stille liste stortingsvalget i 2021.

Dagbladet har opplysninger om at et slikt forslag ved minst en anledning ble lagt fram av kassereren i det nå avsatte Oslo-styret, Per-Ivar Bergo. Flere sentrale personer både i og utenfor det daværende interimsstyret er etter det Dagbladet kjenner til, kjent med Bergos kupp-planer.

Lydopptak

FNB-leder Frode Myrhol blir ikke overrasket når Dagbladet legger fram disse opplysningene for ham. Tvert om sier Myrhol at også han sitter på dokumentasjon om at «noen helt klart jobber for sin egen agenda».

- Jeg har både hørt lydopptak og sett messenger-meldinger om dette, sier Myrhol.

- Hva har du gjort med det?

- Vi har i lang tid forsøkt å løse dette gjennom dialog, uten å nå fram. Vi har ikke ønsket at dette skulle komme fram i media, men når Dagbladet også sitter på dette, skjønner jeg jo at det blir en sak, sier Myrhol.

- Hva tenker du om at slike planer er blitt lansert?

- Dette er ikke på noen som helst måte greit. Det viser hva slags folk dette er. Vi forsøker å sjekke opp folk så godt vi kan. men det er begrenset hva slags bakgrunnssjekk vi kan gjøre. Så lenge du ikke kjenner folk personlig, er det vanskelig å vite hva slags planer de sitter med.

- Bare tull

Bergo avviser på sin side påstandene:

- Dette er bare tull. Helt feil. Ikke riktig, sier Bergo - som ikke selv står på FNBs valgliste i Oslo.

UØNSKET: Per-Ivar Bergo lanserte et forslag om å bryte med FNB etter valget, noe han selv benekter. Foto: Olav Johannes Bøthun, Hallingdølen
UØNSKET: Per-Ivar Bergo lanserte et forslag om å bryte med FNB etter valget, noe han selv benekter. Foto: Olav Johannes Bøthun, Hallingdølen Vis mer

Kassereren sier at han akter å gi seg med politikk etter valget, fordi han ikke har tid.

- Du er erklært uønsket i partiet av FNB-leder Frode Myrhol. Hva er din kommentar til det?

- Det får stå for hans regning. Det står ikke noe i partiets vedtekter om eksklusjon. Hele denne saken dreier seg jo om at vedtektene er mangelfulle. Nå har han dessuten ekskludert flere tusen medlemmer i Oslo, men styret i Stavanger har ikke noen hjemmel i vedtektene til å gjøre dette, sier Bergo.

Nytt lokallag

FNB sentralt opplyste i pressemelding i helga at det er startet et nytt lokallag i Oslo.

– For å følge opp lokale medlemmer, listekandidater og de som vil bli innvalgt er det nå stiftet et nytt lokallag fullt integrert i partiets organisasjon, skrev styreleder Morten Malmin og partileder Frode Myrhol.

De to begrunner videre opprettelsen av et nytt lokallag med at lokallaget i Oslo har registrert medlemmer og tatt inn kontingent via en egen nettside.

USIKKER: Nei til mer bompenger-kandidat Trym Helge Aafløy svar skyldig da han ble spurt om noe annet enn bompenger. Video med tillatelse fra NRK. Foto: Scanpix Vis mer

– Uenighetene oppsto da lokallaget nektet å endre sin rutine for medlemsregistrering til den sentrale løsning, heter det videre.

Lokallaget i Oslo skulle få beholde kontingenten for sine medlemmer og dessuten overført kontingent for de som hadde meldt seg inn i partiet sentralt, forutsatt at medlemmene som var lokalt registrert ble overført til det sentrale registret, forklarer Myrhol og Malmin.

Den forutsetningen ble aldri innfridd.

- Motarbeider partiet

Myrhol sier at opprettelsen av et nytt lokallag i Oslo har skjedd uavhengig av at det nå avsatte styret i Oslo sendte ut en pressemelding onsdag i forrige uke med følgende ordlyd, som ble omtalt i Dagbladet samme dag:

«Uenigheten som er omtalt i pressen har med tolkning av vedtektene å gjøre. FNB har ikke hatt landsmøte ennå, men jeg føler meg trygg på at når det avholdes så vil vedtektene bli gjenstand for gjennomgang og revisjon som nødvendig. Inntil videre følger vi vedtektene i FNB Oslo».

Meldingen er signert «Jan Eriksen, leder i FNB Oslo».

- Dette er en fraksjon som ikke er interessert i å følge partiets retningslinjer, men som tvert om har motarbeidet partiet i lang tid. Vi kan ikke ha det sånn når vi oppretter et nytt parti. Dette måtte vi ta tak i, og det var viktig å få gjort det før valget, sier Myrhol til Dagbladet.

- Vi er ikke regelryttere, selv om det kan framstå slik. Vårt mål er å bli valgt inn i Oslo bystyre til høsten og ta tak i en rekke kritikkverdige forhold. Da må vi ha orden i egne rekker. Derfor er vi så opptatt av vedtektene, sier Eriksen til Dagbladet.

Logo-nekt

Frode Myrhol og FNB sentralt reagerer også på at utbryterfløyen i Oslo fortsatt bruker partinavnet og partiets logo.

- De er ikke en del av partiet. Vi har sendt e-post og rekommandert brev til de tre i styret i den organisasjonen med beskjed om at de ikke kan bruke logoen vår for sin organisasjon, sier Myrhol.

- Hva gjør dere hvis dette fortsetter?

- Da må vi ta ytterligere grep. Vi kan anmelde og kreve erstatning. Men vi er en liten organisasjon, og vi skal også drive lokal valgkamp, sier Myrhol.

Frustrerende turbulens

Dagbladet har vært i kontakt med Daniel Stephanek som sitter i styret sammen med Bergo og Eriksen. Han sier han ikke kjenner til noen planer om å bryte med FNB og stifte et nytt parti etter valget:

- Det har aldri vært et tema. Vårt fokus har vært på å rydde opp i problemene. Så sent som i august ba jeg om at det måtte blir ryddet opp. Utfordringen er at FNB sentralt mangler kompetanse om vedtekter til å danne et nytt parti. Og der har vi ønsket å bidra, sier Stephanek.

FØRSTE MØTE: En uke før julaften 2018 var Per-Ivar Bergo med på et møte på Kaktus mat og vinhus på Lilleaker i Oslo. Der ble det enighet om å stille bompengeliste til lokalvalget i Oslo. På møtet var (f.v): Truls Tunmo (med i gruppa Ja til miljø, nei til bompenger, men ikke aktiv i FNB), førstekandidat Bjørn Revil, Britt Fossum (sjettekandidat), Bergo, Christin Tintin, andrekandidat Cecilie Lyngby, Samrand Kezhri, Paal Martin Sharman og Daniel Stephanek (femtekandiat). Foto: Cecilie Lyngby
FØRSTE MØTE: En uke før julaften 2018 var Per-Ivar Bergo med på et møte på Kaktus mat og vinhus på Lilleaker i Oslo. Der ble det enighet om å stille bompengeliste til lokalvalget i Oslo. På møtet var (f.v): Truls Tunmo (med i gruppa Ja til miljø, nei til bompenger, men ikke aktiv i FNB), førstekandidat Bjørn Revil, Britt Fossum (sjettekandidat), Bergo, Christin Tintin, andrekandidat Cecilie Lyngby, Samrand Kezhri, Paal Martin Sharman og Daniel Stephanek (femtekandiat). Foto: Cecilie Lyngby Vis mer

Partiets listetopp i Oslo, Bjørn Revil, sier følgende:

- Det er mye turbulens nå. Det er veldig fint at Frode Myrhol tar tak, for dette er veldig frustrerende for oss som skal drive valgkamp og som ønsker å snakke om bom.

- Er opprettelsen av et nytt lokallag et grep du stiller deg bak?

- Jeg tror landsstyret er misfornøyd med situasjonen i Oslo. Dette er et forsøk på å rydde opp. Mitt fokus nå er å drive valgkamp.

Forledet

Flere av personene i den delen av bompengepartiet som partileder Myrhol omtaler som «ikke en del av partiet», kan bli valgt inn i Oslo bystyre.

- De kan definitivt bli valgt inn. Jeg tror noen av dem er blitt forledet, og håper de ikke vil være like bastante når sannheten kommer for en dag, sier Myrhol.

Andre kandidat i Oslo Cecilie Lyngby Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Andre kandidat i Oslo Cecilie Lyngby Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

En av dem som forsikrer at hun ikke går ut, er FNBs andrekandidat Cecilie Lyngby, som også står bak facebooksiden «Ja til miljø, nei til bompenger».

- Jeg stoler hundre prosent på Frode Myrhol og har stilt meg til disposisjon for å sitte i det nye styret. Vi ønsker ganske enkelt å bidra til å rydde opp. Planen er å holde en generalforsamling og velge styre så snart det er praktisk mulig, sier hun.

Lyngby sier hun har hørt at noen har snakket om å bryte med FNB etter valget.

- Jeg har egentlig ikke lagt så vekt på det. Ti prosent av lokalpolitikerne bytter jo parti i løpet av en periode. Men jeg har absolutt ikke tenkt å bryte, sier hun.

BOMPENGER: 17. januar i år ble den nye regjeringsplattformen presentert på Granavollen på Hadeland. Dette sa Frp-leder Siv Jensen om bompengegjennomslagene de fikk i den nye plattformen. Video: Høyre. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer