<strong>ATTENTAT-FORSØK:</strong> Storbritannias statsminiter David Cameron var i går på sitt første Afghanistan-besøk. På vei til å besøke de britiske styrkene i Helmand-provinsen måtte imidlertid helikopteret han satt i snu, på grunn av attentatfrykt. Foto: AP Photo/Stefan Rousseau/SCANPIX
ATTENTAT-FORSØK: Storbritannias statsminiter David Cameron var i går på sitt første Afghanistan-besøk. På vei til å besøke de britiske styrkene i Helmand-provinsen måtte imidlertid helikopteret han satt i snu, på grunn av attentatfrykt. Foto: AP Photo/Stefan Rousseau/SCANPIX Vis mer

- Planla å skyte ned Camerons helikopter

Helikopteret med den britiske statsministeren måtte snu mens det var i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Under sitt første Afghanistan-besøk måtte Storbritannias statsminister David Cameron i går - i siste liten - avlyse et planlagt besøk hos de britiske styrkene i den sørvestlige Helmand-provinsen i Afghanistan.

Chinook-helikopteret med statsministeren om bord hadde allerede tatt av og hadde vært fem minutter i lufta, da piloten fikk beskjed om å snu og i stedet lande på det britiske brigadehovedkvarteret i provinshovedstaden Lashkar Gah.

Årsaken var at etterretningen hadde fanget opp to telefonsamtaler som tydet på at Taliban planla å skyte ned helikopteret som Cameron satt i, skriver britiske Daily Mail.

Visste om VIP - Den første telefonsamtalen snakket om et rakettangrep mot et helikopter. Sånt skjer ganske ofte. Det var ikke nok til å stanse det planlagte besøket, sier en høytstående regjeringskilde til avisa.

- Men den andre telefonen var virkelig nær der hvor helikopteret skulle lande, sier kilden.

Helikopteret som Cameron satt i var da bare ti minutter unna lagsleiren i Shahzad, der man fryktet at Taliban ville slå til. Av den andre telefonsamtalen gikk det også fram at attentatmennene var klar over at det var en VIP om bord i helikopteret.

- Den andre oppringningen var nok til at vi ikke kunne sende noen som statsministeren inn i den situasjonen, sier kilden til Daily Mail.

Avgjørelsen om å snu helikopteret ble tatt av brigader Richard Felton, som har ansvaret for de britiske militæroperasjonene i Helmand.

Uberørt Cameron skal ikke ha blitt informert om det mulige rakettangrepet før han var trygt på bakken. Han skal være uberørt av episoden, og statsministerens kontor forsøker nå å avdramatisere det som skjedde, skriver The Guardian.

- Dette burde ikke ble ansett som et stort sikkerhetsproblem. Statsministeren er skuffet over at han ikke fikk besøke soldatene, sier kilder i Downing Street 10.

Den britiske statsministeren tilbrakte natten på Camp Bastion, der han blant annet viderebrakte en hilsen fra det engelske fotballandslaget.

- De ser på dere som ekte helter. Det er viktig at dere vet hvor mye innsatsen deres betyr for Englands spillere, sa statsministeren, ifølge BBC.

Cameron hadde tidligere på dagen fløyet til Helmand fra hovedstaden Kabul, der han hadde samtaler med Afghanistans president Hamid Karzai.

Under en felles pressekonferanse, hintet Cameron om at britene ser på mulighetene for en raskere tilbaketrekking.

- Vi burde hele tiden spørre oss selv: Kan vi fortsette? Kan vi dra tidligere? Ingen er interessert i at britiske styrker blir i Afghanistan en dag lenger enn det som er nødvendig, sa Cameron.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer