Planla å sprenge fly over Eiffeltårnet

Alger: I 1994 ble et fly fra Air France kapret i Alger av Bevæpnet islamsk gruppe. Tre passasjerer måtte bøte med livet, men det kunne gått langt verre. Planen var å sprenge flyet over Eiffeltårnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste en tidligere leder i Bevæpnet islamsk gruppe (GIA) til avisen El Youm lørdag. Omar Chikhi sa at operasjonen mislyktes fordi enkelte medlemmer ble tatt av sikkerhetsstyrker, og planen måtte endres.

Flyet, en Airbus fra Air France, skulle ha vært kapret på nyttårsaften 1994, men i frykt for at politiet ville oppdage planen, ble kapringen fremskyndet til julaften. Fire menn kapret flyet og drepte tre passasjerer før de landet i Marseille. To dager senere stormet franske elitesoldater flyet, drepte kaprerne og satte fri passasjerene.

Ifølge Chikhi ville passasjerenes skjebne vært mer tragisk hvis alle fra geriljagruppen hadde vært til stede. Da ville flyet blitt sprengt i filler over Eiffeltårnet i Paris.

- Målet med operasjonen var å demonstrere styrke for å få franske myndigheter til å endre drastisk på sin politikk overfor Algerie.

Chikhi innrømmet også at det var GIA som drepte sju munker nær Medea to år senere i et forsøk på å stoppe Frankrikes støtte til myndighetene i Algerie.

GIA-lederen vedkjente å ha drept journalister uten anger da han var med i kampene.

- Jeg angrer ingenting. Det er heller slik at det er mange journalister jeg ville likt å ha i mine hender, og jeg ville ikke nølt med å drepe dem. Vi kjempet med sverdene mot dem som kjempet mot oss med pennen, sa han i avisintervjuet.

GIA er én av de to viktigste geriljagruppene som deltar i den brutale borgerkrigen i Algerie. Mer enn 100.000 mennesker er drept siden den brøt ut i 1992 etter at myndighetene avlyste et valg som Den islamske redningsfronten (FIS) så ut til å vinne.

(NTB)