Planla angrep som kunne drepe 80 000

Med 20 tonn kjemikalier skulle al-Qaida angripe kontoret til Jordans statsminister, etterretningstjenesten og USAs ambassade i Amman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Angrepene skulle kunne ta livet av 80 000 mennesker.

I et 20 minutter langt videoopptak sto flere jordanere i går fram på jordansk TV og tilsto de omfattende planene. Lederen for gruppa, Azmi al-Jayousi, sa i opptaket at han hadde møtt jordaneren Abu-Musab al-Zarqawi i Irak for å planlegge angrepene.

Bygger nettverk

Ifølge amerikanerne er al-Zarqawi en av Osama bin Ladens nære medarbeidere som prøver å bygge opp et nettverk av militante islamister i Irak.

- Jeg har sverget troskap til Abu-Musab, og å være fullstendig lydig og høre på ham uten diskusjon, sa al-Jayousi på jordansk TV. Han fortalte at han hadde møtt al-Zarqawi første gang i Afghanistan hvor han «studerte eksplosiver».

Den jordanske gruppa skal ha hatt i alt ni medlemmer, hvorav fire var blitt drept i flere raid som den jordanske sikkerhetstjenesten gjennomførte i mars og april.

Al-Jayousi sa også at han hadde fått 170000 dollar av al-Zarqawi for å finansiere angrepene, og at han hadde kjøpt kjemikalier og biler for noe av dette. Han sa ikke hvilke kjemikalier det var snakk om, bare at «det holdt til alle de planlagte angrepene i Jordan».

- Krig mot de vantro

En annen av de arresterte, bilmekanikeren Hussein Sharif Hussein, sa at al-Jayousi hadde bedt ham kjøpe biler og forsterke dem slik at de kunne kjøre gjennom porter og vegger. Hussein sa at bilene skulle brukes til de første selvmordsangrepene hvor al-Qaida brukte kjemiske våpen.

- Vi skulle slå til i Jordan, mot den kongelige familien, og starte krig mot korsfarerne og de vantro, sa Hussein.

Tjenestemenn med tilknytning til Jordans regjering har sagt at de arresterte planla å detonere en kraftig bombe med Jordans hemmelige tjenester som mål, mens de ville bruke giftgass mot statsministerens kontor og flere ambassader, blant dem den amerikanske. Den første bomben var ifølge en tjenestemann kraftig nok til å drepe 20000 mennesker og ødelegge bygninger i en radius på 800 meter.

Al-Zarqawi påtok seg i går ansvaret for angrepet på Iraks største oljeterminal der tre amerikanere ble drept.

«Våre brødre angrep oljeplattformene [...] fast besluttet på å slå til mot sårbare punkter i de vantros økonomi,» het det i kunngjøringen som ble offentliggjort på en islamittisk webside.

Amerikanerne har utlovet en belønning på ti millioner dollar for opplysninger som fører til at al-Zarqawi blir pågrepet.

TRANSPORT:</B> Kjemikalene skulle fraktes i denne lastebilen.
LEDEREN:</B> Azmi al-Jayousi er utpekt som leder av terrorcellen i Jordan.
<B>TERRORCELLE AVSLØRT: Jordansk tv viste i går bildene av ti medlemmer i den angivelige terrorcella. Fire av dem ble drept under kamper med politiet.
DØDELIG: Videoopptaket viste blant annet bilder av kjemikalier som skulle brukes i angrepene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer