Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Planla bombeaksjon i Oslo

Terrormistenkte i Italia førte til frykt ved synagogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det Mosaiske trossamfund i Oslo sier de ble advart mot en planlagt bombeaksjon mot synagogen i Oslo etter at italiensk og fransk politi rullet opp et angivelig algerisk terrornettverk i november i fjor.

Men forstander Anne Sender vil ikke si hvem som advarte dem.

Ifølge dagens VG skal etterforskningen ha avdekket planer om to bombeaksjoner i Oslo - et av disse mot synagogen i Bergstien, mens det andre målet er ikke gjort kjent. VG oppgir kun anonyme kilder for disse opplysningene.

Det har lenge vært kjent at to av de i alt 12 arresterte algerierne hadde nære tilknytninger til Norge.

Allerede 14. november i fjor skrev Dagbladet.no om de to, Yamine Bouhrama (33) og Khaled Serai (32). Ifølge etterforskningsledelsen i Italia anså de to Norge som et trygt og rolig sted å oppholde seg, og har derfor bodd i Oslo ved flere anledninger - blant annet i 2004.

De to algerierne skal ha oppholdt seg i Norge på grunnlag av falske dokumenter kjøpt i Frankrike. Den ene av dem skal ha deltatt på treningsleire i Afghanistan og Tsjetsjenia.

Da de ble arrestert i Napoli i november var de på vei ut av Italia sammen med en tredje terrormistenkt, Mohamed Larbi.

Tidligere har etterforskningsledelsen i Italia sagt lite annet om Norge og norske forbindelser i forbindelse med opprullingen. De 12 knyttes til salafistbevegelsen «Bønn og kamp» (GSPC).

image: - Planla bombeaksjon i Oslo

GSPC har hatt som uttalt mål å velte regjeringen i Algerie og opprette et fundamentalistisk, islamsk regime. Gruppa brøt ut fra moderorganisasjonen GIA (Groupe Islamique Armé) på slutten av 1990-tallet, og er gradvis blitt tettere tilknyttet al-Qaida. I 2003 gikk GSPC-lederen ut og sverget troskap til det beryktede terrornettverket.

Det er uklart hvor opplysningene om den angivelige terrorplanen i Norge stammer i fra.

PLANER: Chouimet Amirouche og Mellouk Djelloul arresteres i Napoli under en storstilt opprulling i Italia og Frankrike i november i fjor. To av de i alt 12 pågrepne skal angivelig være knyttet til ubekreftede bombeplaner mot synagogen i Oslo.