Planla drap i juleselskapet?

HAMAR/OSLO (Dagbladet): I et politiavhør har Kristin Kirkemo rekonstruert en kartskisse av drapsstedet, kårboligen til Kristian Magnus og Marie Orderud. Veronica Orderuds halvsøster hevder en tilsvarende skisse ble lagd i juleselskapet på Orderud gård lille julaften i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan tyde på at planleggingen av trippeldrapet startet allerede da.

I det seks timers lange politiavhøret i Drammen kretsfengsel på torsdag, fortalte Kristin Kirkemo (26) at hun overleverte to pistoler til sin halvsøster i forkant av et juleselskap på Orderud gård.

I det samme avhøret ble 26-åringen spurt om hva som ellers skjedde i selskapet, og Veronica Orderuds halvsøster forklarte at ekteparet Orderud, eller bare en av dem, lagd en skisse av den moderne kårboligen i Sørumsand.

Den 26 år gamle eksmodellen ble bedt om å rekonstruere skissen av boligen til det drepte ekteparet Kristian Magnus (81) og Marie (84) Orderud. Skissen skal inneholde mange detaljer, blant annet hvor inngangene til boligen er.

De nye opplysningene kan tyde på at planleggingen av trippeldrapet startet allerede lille julaften i fjor. Både Per Kristian og Veronica Orderud avviser at det skal ha tegnet en slik skisse.

Avfyrt skudd

Under dette juleselskapet skal det også ha blitt avfyrt skudd inne i stuen på Orderud gård.

Aftenposten skriver idag at Kristin Kirkemo har forklart at hun fiklet med en av pistolene hun hevder å ha overlevert ekteparet Orderud, og at et skudd gikk av ved et uhell.

Politiet skal ennå ikke ha funnet kulemerker inne i huset. Slike funn vil kunne skape problemer for ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud, som avviser at de har sett våpen under eller etter juleselskapet.

Lagt fram i retten

Etter det Dagbladet får bekreftet, ble Kristin Kirkemos detaljerte skisse lagt fram av politiadvokat Tom Danielson i Eidsivating lagmannsrett.

Skissen er, i tillegg til Kirkemos innrømmelse om våpenlevering og Lars Grønnerøds forklaring om våpenbytte, politiet sterkeste kort i kampen for å få ekteparet fengslet for trippeldrapet.

- Skissen ble lagd etter at jeg overleverte våpnene - om kvelden 23. desember, forklarer Kristin.

Politiet mener Kristin Kirkemos forklaring er med på å knytte ekteparet Orderud til trippeldrapet. Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt vil ikke kommentere de nye og oppsiktsvekkende opplysningene.

- Hva som skjer i politiavhør, og bak lukkede dører i et fengslingsmøte, vil jeg ikke kommentere, sier Tronier.

Benekter planlegging

I lagmannsretten prøvde forsvarerne til ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud å så tvil om Lars Grønnerød og Kristin Kirkemos forklaring. Forsvarerne, Cato Schiøtz og Frode Sulland, mener forklaringene til de to medsiktede har skiftet.

- Generelt kan jeg si at Kristin Kirkemo forsøker å kaste mistanke på Per Kristian og Veronica Orderud. Hennes detaljerte beskrivelse om hva som skjedde lille julaften, inneholder faktiske feil, hevder advokat Frode Sulland.

Spørsmålet er blant annet hvordan Kristin Kirkemo kan huske detaljer i en skisse som ble lagd for over et halvt år siden.

Kristin Kirkemos advokat, Tor Kjærvik, sier hans klient har vært gjennom lange og tøffe avhør de siste dagene.

- Hun benekter at hun har vært med på planleggingen av drapet. Den aktuelle skissen knytter henne ikke til drapsstedet, hevder Kjærvik.