Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planla flukt til Sør-Amerika

Tvind-leder Mogens Amdi Petersen ble arrestert i USA etter at dansk politi fant planer om nye luksuriøse skjulesteder for den bedragerisiktede dansken. I kveld motsetter han seg trolig utlevering til Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for den omstridte Tvind-bevegelsen har levd i skjul i 23 år. De siste årene har Petersen bodd i en luksuriøs leilighet på en øy utenfor Miami i Florida. Søndag ble han arrestert på under en mellomlanding i California på vei til Afrika. Tvind driver flere utviklingsprosjekter i Afrika, og Petersen har en luksusbolig i Zimbabwe og pleier gjerne omgang med landets enerådige president Robert Mugabe.

I dag skriver den danske avisa Berlingske Tidende at Tvind planla flukt for Ami Petersen i tilfelle han skulle bli arrestert og begjært utlevert til Danmark. Mogens Amdi Petersen og seks andre ledere i Tvind-bevegelsen er siktet for bedrageri i størrelsesorden 75 millioner kroner.

Dansk politi skal ifølge avisen sitte på dokumenter som dokumenterer planer for nye luksuriøse skjulesteder for den bedragerisiktede Tvind-lederen.

- I noen av dokumentene planlegger man å søke tilfukt i bestemte land for ikke å måtte møte opp til rettsmøter. Man diskuterer internt i Tvind hvilke land det er vanskelig å bli utlevert fra, hevder politimester Jens Kaasgaard i Holstebro overfor Berlingske. Kaasgaard vil ikke si noe om hvilke land det er snakk om, men Berlingske hevder det blant annet dreier seg om land i Sør-Amerika.

Dokumentene ble lagt fram i retten 18. desember, og var ifølge avisen avgjørende for at dansk politi fikk en internasjonal arrestordre på Petersen. Denne arrestordren førte til arrestasjonen søndag.

Svarer i dag

Nå sitter han som fange 21047-112 på en celle sammen med 20 andre forbrytere i Metropolitan Detention Center i Los Angeles. I kveld kl. 18.00 nrosk tid begynner et rettsmøte der det vil bli klart om han motsetter seg dansk politis begjæring om utlevering.

- Som en dansk statsborger arrestert i USA kan han motsette seg utlevering. Hvis det ender med en rettssak kan den i verste fall vare halvannet år, sier politimester Kaasgard.

Petersens advokat Jørgen Quade Andersen vet ikke hvordan Petersen stiller seg til utlevering.

Linsesky

Det knyttes også spenning til om Petersen lar seg fotografere. Det sist kjente bildet av Petersen er tatt i 1975. I tillegg sirkulerer det i dansk presse et manipulert bilde, et forsøk på å fremstille ham slik han kanskje ser ut i dag.

Advokat Andersen vil begjære lukkede dører for å unngå fotografering.

- Amdi Petersen har ønsket å unngå pressen i mange år, og jeg kan ikke se hvorfor han ikke skulle få lov til det nå, sier han til Belingske.

SIST KJENTE BILDE: Dette bildet fra 1975 er det sist kjente bildet av den mediesky Tvind-lederen Mogens Admi Petersen.
MANIPULERT: Dette angivelig manipulerte bildet skal være et forsøk på å vise hvordan Amdi Petersen ser ut i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!