Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planla gigantkupp mot Norges Bank i Bergen

Bare noen uker før Nokas-ranet, hasteavlyste Sven-Erik Utsi et gigantkupp mot Norges Bank.

EKS-KRIMINELL: Sven-Erik Utsi (46) var i nærmere 20 år regnet som Norges farligste mann. - Jeg har aldri hatt det bedre og er ferdig med kriminalitet, sier Utsi. I dag ble boka om hans vei ut av det kriminelle liv lansert. Foto: Jacques Hvistendahl
EKS-KRIMINELL: Sven-Erik Utsi (46) var i nærmere 20 år regnet som Norges farligste mann. - Jeg har aldri hatt det bedre og er ferdig med kriminalitet, sier Utsi. I dag ble boka om hans vei ut av det kriminelle liv lansert. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nærmere 20 år var Sven-Erik Utsi (46) en fryktet mann. Han ble karakterisert som livsfarlig, og tilhørte det hardeste kriminelle miljøet i Norge. I dag er det ikke hatet mot politiet som lyser opp omgivelsene rundt mannen fra Finnmark.

- Kriminalitet er det slutt med. Jeg tok et valg, enten måtte jeg ta den helt ut, og kvitte meg med dem som kunne finne på å tyste, eller velge å bli en lovlydig borger, forteller Sven-Erik Utsi til Dagbladet.

I går lanserte han sammen med forfatter Susanne Hætta boka: «UTSI - veien ut av det kriminelle livet».

Utsi har holdt seg på den smale sti siden 2009, og bedyrer at han er ferdig med kriminalitet for godt.

Avlyste gigant-ran Selv om han ikke forteller alt i boka, legger finnmarkingene fram mange nye ting, som tidligere ikke har vært kjent.

Da ranere slo til mot Nokas i Stavanger i april 2004, ble Utsi umiddelbart etterlyst som hovedmistenkt. Men hadde alibi.

- Jeg hadde ikke noe Nokas å gjøre. Men noen uker tidligere måtte jeg avbryte et nesten identisk ran i Bergen. Bare noen dager før vi skulle slå til, oppdaget jeg at et overvåkingskamera hadde filmet meg like ved ransstedet. Ranslaget var på plass. Jeg hadde sikker informasjon og utbyttet fra det planlagte ranet mot Norges Bank i Bergen ville vært i samme størrelsesorden som Nokas-ranet i Stavanger.

I Stavanger kom ranerne seg unna med nær 58 millioner kroner.

- Da jeg fikk høre om ranet i Stavanger skvatt jeg. Mine planer var nærmest identiske, forteller Sven-Erik Utsi.

- Sta, egen og trassig Overfor Dagbladet vedgår Utsi at det har vært tøft og vanskelig å holde seg på rett side av loven.

- Knallhard jobbing, kombinert med at jeg er sta, egen og trassig, og at gir meg aldri og heller ikke da, har ført til at jeg i dag har klart meg. Og at jeg er den jeg er i dag.

Utsi ble som 19-åring dømt for drap. Først fikk han to års fengsel av lagmannsretten, en straff som seinere ble hevet av Høyesterett til fem års fengsel.

- Hater alkohol - Jeg ble sendt til nye Bergen fengsel og deretter Ullersmo for å sone. Det var den beste forbryterskolen. Det var da jeg ble Utsi - mannen som hatet politiet, og som politiet mente var Norges farligste mann.

Utsi mener at livet kunne blitt veldig annerledes, dersom dommen på to år hadde blitt stående, og ikke hevet av Høyesterett.

En stor del av boka handlet om oppveksten i den lille bygda Austertana i Finnmark. Vold og alkohol preget hverdagen i familiehjemmet. Utsi forteller om hvordan han i flere kunne bli overlatt til seg selv.

- Jeg hater alkohol og har aldri brukt narkotika, sier Utsi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling