Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Planla hele tiden å ordne opp i økonomien

Bjarte Baasland tilstår bedrageri på 28 millioner, forklarer seg i retten nå.

SLIPPER VANLIG RETTSSAK:
Politietterforsker Kjell Berg (t.v.) og politiadvokat Knut Horn, her under et rettsmøte i sommer, kunne i dag konstatere at Bjarte Baasland sa seg skyldig etter siktelsen og godtar en såkalt tilståelsesdom.
SLIPPER VANLIG RETTSSAK: Politietterforsker Kjell Berg (t.v.) og politiadvokat Knut Horn, her under et rettsmøte i sommer, kunne i dag konstatere at Bjarte Baasland sa seg skyldig etter siktelsen og godtar en såkalt tilståelsesdom. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Fordi Bjarte Baasland sier seg skyldig etter siktelsen for bedrageri på nærmere 28 millioner kroner og har sagt seg villig til å forklare seg i retten, er det ikke tatt ut ordinær tiltale mot ham i forkant av tilståelsessaken i Oslo tingrett i dag.

Dommen skal falle allerede i morgen.

- Ikke oversikt over gjeld
Baasland, som har fryktet den fornyede medieoppmerksomheten i forbindelse med rettssaken, forklarer seg nå detaljert om forholdene i siktelsen og kronologien i pengerotet, støttet av omfattende notater.

- Har du noen oversikt over hvor stor gjeld du har, spurte tingrettsdommer Carl-Hugo Lund innledningsvis.

- Nei, svarte Baasland, som oppgir at han ikke har noen formue, og at han nå lever på støtte fra NAV.

Han forteller at de økonomiske problemene hans startet for mange år siden, og at han allerede i 2004 hadde pådratt seg milliongjeld parallellt med at gamblingen hadde begynt.

- I den perioden spilte jeg får 100 000 til 200 000 i året, sier 35-åringen om situasjonen før den virkelig begynte å forverre seg.

Totalt skal Baasland ha spilt bort omlag 70 millioner kroner. Mesteparten var lån formidlet gjennom moren, mens faren, daværende biskop Ernst Baasland, kausjonerte for noen av beløpene.

Bedro arving for 26 mill.
35-åringen er siktet for to forhold.

Det største punktet dreier seg om bedrageri av Selvaag-arvingen Cecilie Nustad for 26,6 millioner kroner. Beløpet var et lån som ble formidlet til ham via moren Bodhild Baasland. Pengene ble spilt bort på internett i hemmelighet, og lånet ble misligholdt.

- Det var vanskelig for meg å si at pengene skulle gå til internettspill, da det ville avslørt min avhengighet, fortalte Bjarte Baasland i retten i dag.

Han diktet i stedet opp fiktive gründerprosjekter og navngitte forretningspartnere som aldri har eksistert.

- Jeg skrev til Nustad at jeg var blitt kontaktet av gründere som med norske investorer skulle starte nye selskaper, sier 35-åringen.

Han holder imidlertid fast ved at han hadde en intensjon om å kontakte reelle gründere for å få gjort noe annet med pengene enn å spille for dem, og at han ikke hadde innsett spillavhengigheten ennå.

- Jeg opplevde på det tidspunktet at det var liten forskjell på å spille for pengene og spekulere på Børsen. Siden långiver hadde vært så lite konkret oppfattet jeg det som jeg kunne spille for lånet eller investere dem i et gatekjøkken i Praha eller noe.

Stakk til Berlin
Det andre tiltalepunktet gjelder underslag av annonsepenger, i alt 950.000 kroner fra Valgavisen. Baasland drev denne avisen som reell daglig leder og styreleder i en periode i 2005, ifølge NTB.

Blant Valgavisens kunder i denne perioden var flere større politiske partier samt LO og ett departement. Tiltalen går ut på at han forledet flere av kundene til å betale til sin personlige konto til sammen 950.000 kroner for annonser i Valgavisen, som aldri ble distribuert som lovet.

- Planen var egentlig å gi ut en slik avis i forbindelse med kommunevalget i 1999, så la jeg det på is og tok opp prosjektet i 2004, fortalte Baasland i retten i dag.

Han hevder at planen nok engang var å bygge opp ny egenkapital til Valgavisen AS da han så dro til Berlin.

- Jeg måtte ha en pause fra alt som pågikk. Det var blitt mye, rett og slett, sier Baasland, som forteller at han etter et halvår i private leiligheter og hotellopphold i den tyske hovedstaden, dro videre til Praha.

I Tsjekkia bodde han blant annet på et Hilton-hotell, der han i praksis ikke gjorde annet enn å spille på nettet for penger lånt av moren.

- Jeg bestilte aldri hotellrom for mer enn to netter av gangen, så jeg hadde ikke lange perspektiver i utlandet. Planen var hele tiden å komme hjem til Norge når jeg hadde fått orden på økonomien, sier 35-åringen.

Bjarte Baaslands ufattelige spillegjeldproblemer og bedragerier har ført til at faren, biskop Ernst Baasland, måtte fratre stillingen. Moren Bodhild Baasland ble i forrige uke siktet for grovt bedrageri av 5,5 millioner kroner. Det er på det rene at familien er ruinert som følge av nettgamblingen.

Tilståelsessaken mot Bjarte Baasland skulle vært avviklet i juni i år, men han var da for syk til å forklare seg, og saken ble utsatt.

Dagbladet.no kommer med mer.

INNRØMMET GJELDA: Dagbladet 11. september i fjor.
INNRØMMET GJELDA: Dagbladet 11. september i fjor. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling