Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen-forsvinningen:

Planla hyttetur dagen hun forsvant

I flere timer forsøkte Tom Hagen å få kontakt med kona på telefon dagen hun forsvant. Slik har milliardæren forklart de mange tapte anropene på Anne-Elisabeths telefon.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Åtte ubesvarte anrop fra Tom Hagen til kona Anne-Elisabeth i løpet av noen få timer. Det skal på ingen måte ha vært normalt eller del av milliardærens daglige rutine. Men det var mye som ikke var som det pleide å være på Fjellhamar den 31. oktober i 2018.

Ett av politiets sentrale spor i saken hvor Anne-Elisabeth Hagen er forsvunnet, er nettopp disse oppringingene.

Nå kan Dagbladet avsløre hvordan ektemannen selv forklarer det politiet anser som et brudd i milliardærens rutiner, og hva venner av ekteparet og kilder tett på etterforskningen har fått opplyst om hva Tom og Anne-Elisabeth Hagen hadde avtalt å snakkes om.

Ifølge Dagbladets kilder skal de to ha planlagt en hyttetur til Kvitfjell første helga i november. De hadde imidlertid ikke avklart alle detaljene, får Dagbladet opplyst. Ekteparet skulle ta de endelige avgjørelsene i løpet av formiddagen den 31. oktober.

Slik ble det aldri.

STØTTER KOMPISEN: Tom Nilsen har kjent Tom Hagen i 40 år. Han støtter kompisen fult ut, og tror at den drapssiktede 70-åringen har kommet styrket ut av den siste tida. Video: Marie Røssland / Angelica Hagen Vis mer

Åtte forsøk – ingen svar

Det er tidligere kjent at Tom Hagen kom til sitt kontor på Futurumbygget i Lørenskog like etter klokka 09 dagen kona hans forsvant. Dette er blant annet bekreftet av flere av forretningsmannens kolleger.

Omkring en time etter at han ankom kontoret tok han ifølge Dagbladets opplysninger sin første telefon hjem til kona. Ingen svarte.

Hagen forsøkte igjen kort tid etter. Fremdeles uten å få tak i Anne-Elisabeth. Med ujevne mellomrom fortsatte milliardæren å ringe. Etter det åttende forsøket tok han affære. Noe stemte ikke – og han besluttet å dra hjem for å undersøke hva som kan ha skjedd.

Tema i avhør

Ifølge kilder tett på etterforskningen har Hagen selv forklart seg om oppringingene i avhør. Der skal det ha kommet fram at han og kona hadde en avtale om at ektemannen skulle ringe henne. Formålet var å avklare detaljer rundt den forestående hytteturen.

Blant annet skulle det avklares detaljer rundt avreisetidspunkt, men også om de skulle reise sammen eller hver for seg.

Hvordan de skulle komme seg til Kvitfjell skal ifølge Dagbladets opplysninger også ha vært uavklart, og er en del av Hagens forklaring til politiet om de mange forsøkene på å få kontakt på telefon. Hytteturen skal også ha vært tema for Anne-Elisabeth, da hun selv var i kontakt med andre personer dagen hun forsvant.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Grundig undersøkt

Ekteparets hytte kom raskt i søkelyset hos politiet. Dagbladet er kjent med at det allerede i ukene etter forsvinningen ble gjort undersøkelser på eiendommen på Kvitfjell.

Gjennomgangen stoppet imidlertid ikke der. Også i dagene etter at Tom Hagen ble pågrepet den 28. april i år, har politiet hatt store ressurser på plass.

– Vi gjennomfører denne ransakingen for å finne spor på steder hvor fornærmede Anne-Elisabeth Hagen har oppholdt seg, sa politiadvokat og påtaleansvarlig Haris Hrenovica i forbindelse med ransakingen av hytta og ekteparets bolig i Sloraveien 4.

Poser med beslag ble båret ut, og grundige undersøkelser gjort av fritidseiendommen helt fram til 14. mai. Da ble hytta frigjort og sperringene fjernet.

I en kjennelse fra Nedre Romerike tingrett torsdag kom det også fram at politiet ikke planlegger nye undersøkelser på hytta. Det gjør de derimot i boligen i Sloraveien.

Ransaker boligen

Tom Hagen ble løslatt fredag i forrige uke etter at Eidsivating lagmannsrett fant at det ikke var skjellig grunn til mistanke mot den 70-årige milliardæren.

Det vanskeliggjorde politiets ønske om ytterligere undersøkelser av boligens hans, fordi ransaking av boligen til en siktet normalt krever at det er skjellig grunn til mistanke mot vedkommende.

Politiet varslet da at de ville gjøre en såkalt tredjemannsransaking av boligen. Det innebærer at politiet ransaker hjemme hos andre enn den siktede eller mistenkte. Politiet begrunnet det med at de fortsatt mener Hagen-huset er åstedet for drapet på, uavhengig av hvordan lagmannsretten ser på mistankegrunnlaget mot Tom Hagen.

Nedre Romerike tingrett konkluderte altså med at politiets forståelse var riktig, mens forsvarer Svein Holden torsdag sa til NRK at han vurderte å anke avgjørelsen til lagmannsretten.

Ransakingene hjemme hos Hagen og på hytta hans har førte til inngående debatt mellom jurister på om hvorvidt politiet hadde lov til å gjennomføre dem eller ikke. Men Nedre Romerike tingrett vurderte det altså slik at de er lovlige.

INGEN SVAR: Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

– Svært alvorlig forbrytelse

Nedre Romerike Tingrett mener også det er sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme. Retten mener det er overvekt av sannsynlighet for at politiet kan finne bevis i hjemmet som kan oppklare saken.

Når Tom Hagen kan flytte hjem til boligen i Sloraveien, slik han har sagt at han ønsker, er derfor usikkert. I et intervju med Dagbladet svarer politiadvokat Haris Hrenovica følgende på akkurat det spørsmålet:

– Det er et overordnet hensyn i saken, og det er å finne ut hva som har skjedd med Anne-Elisabeth. Vi mener Sloraveien 4 er viktig for å finne svaret. Vi må ha en grundig undersøkelse før vi avslutter der, og Tom Hagen får ikke komme hjem før vi mener vi har gjort det vi trenger å gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!