Planla «kjærlige vibrasjoner»

Planen var at Marijuana-demonstrantene skulle «kose seg med hverandres kjærlige vibrasjoner» i Slottsparken. I stedet endte 18 politimenn og ti demonstranter på legevakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimennene blir behandlet for sår på leggene etter steinkasting fra demonstrantene. De ti demonstrantene blir behandlet for kutt og småsår etter slag. En måtte sy fem sting etter en dyp flenge i øret. Ingen skal være alvorlig skadet.

- Skjold i hodet

- Plutselig bare smalt det. Jeg må ha fått et skjold i hodet eller noe. Vi hadde satt oss i en ring foran bilen for å stoppe politiet fra å arrestere en 17-åring som røykte. Politiet burde latt oss demonstrere i fred. Det må uansett ha vært hundrevis som røykte jointer i toget, sier Vegard Rugelsjøen.

Selv deltok han i «Millenium Marijuana March 2000», som gikk fra Rådhuset mot Slottsparken, for å demonstrerer for sin rett til å røyke en joint uten å bli stemplet som kriminell.

Nachspiel

På klubben Custom Rock-Bar er stemningen påfallende avslappet. Her skal deltakerne i marijuanamarsjen samles utover kvelden. Toner fra Cypress Hill og Pink Floyd dominerer. Rundt 30 personer har allerede funnet veien ved nitiden i kveld. Gjengs oppfatning blant de Dagbladet prater med er at politiets arrestasjon av 17-åringen var en ren provokasjon. Men de fleste har forståelse for at politiet har loven på sin side.

- Jeg skjønner at politiet hadde rett til å gripe inn. Men de burde skjønt hva arrestasjonen ville føre til. I fjor holdt de seg unna, og da gikk alt fredelig for seg, sier styremedlem Torkel Bjørnson-Langen i liberaliseringsorganisasjonen NORMAL (Norsk Organisasjon for Reform av Marihuana Lovgivningen).

Hippieånd

Deltakerne i «Millenium Marijuana March 2000» var på vei til Nisseberget i Slottsparken da sammenstøtet med politiet skjedde. Der skulle deltagerne, i de gamle 60-talls hippiefrikernes ånd, kose seg med hverandres kjærlige vibrasjoner og bestemme seg for hva de skulle gjøre videre utover kvelden. Deltakerne ble oppfordret til å ta på seg fargerike klær og ta med bannere og gitar. Sammen skulle de blant annet synge «We shall overcome».

Vil legalisere hamp

«Millenium Marijuana March» er en internasjonal markering for legalisering av cannabis til medisinsk, industrielt og personlig bruk. På 1. mai i fjor foregikk markeringen i over tyve byer over hele verden. Det hele begynte i New York i 1989 og i fjor deltok 25 000 demonstranter i storbyen.

I en pressemelding betegner NORMAL Norge som en sinke, da EU både tillater og subsidierer dyrking av industrihamp. Norge tillater heller ikke hampdyrking til forskningsformål. Normal ber Norge «få hodet opp av sanden og innse hvor viktig og nyttig cannabisplanten er».

SLAPPER AV: Vegard Rugelsjøen (t.v.) og styremedlemmene Torkel Bjørnson-Langen og Mari Birkelund i NORMAL roer seg på Custom Rock-Bar etter bruduljene i Slottsparken.