Planla krigen i hemmelighet

George W. Bush var redd folk skulle tro at han var krigshissig. Derfor holdt han det hemmelig at han begynte å planlegge Irak-krigen mindre enn to måneder etter krigsstarten i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det kommer fram i boka «Plan of Attack» av journalisten Bob Woodward. På 70-tallet avslørte han Watergate-skandalen, som felte president Nixon.

Boka underbygger det flere tidligere nære medarbeidere av presidenten hevder, at George W. Bush og hans medarbeidere nærmest var besatt av å angripe Irak.

Både den tidligere finansministeren Paul O'Neill og den tidligere terrorrådgiveren Richard Clarke hevder at Irak var i fokus på et svært tidlig tidspunkt i presidentperioden.

Hauken

Bob Woodward hevder at flere i Bush-administrasjonen, særlig visepresident Dick Cheney, var opptatt av å ta Saddam Hussein allerede fra første dag i Det hvite hus.

Dette fortsatte også etter terrorangrepene i september 2001, da kampen mot al-Qaida formelt sett var førsteprioritet.

Woodward hevder at Cheneys haukeaktige forhold til Irak ofte var avgjørende i presidentens beslutninger.

Holdt alle utenfor

Da Bush noen måneder etter angrepene 11. september 2001 spurte Donald Rumsfeld om hvilken plan han hadde for et angrep på Irak, svarte forsvarsministeren at planene var utdaterte. Bush ga ham da ordre om utarbeide nye, men holde dette hemmelig.

Ikke engang sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice og CIA-direktør George Tenet var fullt ut informert om planene.

TOPPMØTE: Bush og Blair drøftet i går Irak-spørsmålet i Det hvite hus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer