Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Planla luftangrep fra fallskjerm

Tre personer mistenkt for å tilhøre al-Qaida er pågrepet sør i Spania. De har fått militær opplæring i Pakistan og Afghanistan, ifølge politiet, som tror de forberedte et luftangrep.

GIKK TIL AKSJON: Spansk politiet gikk til aksjon mot denne leiligheten i Junquillos-distriktet i La Linea de la Concepcion i provinsen Cadiz ved grensen til Gibraltar tirsdag. Foto: Carrasco Ragel / EPA / Scanpix
GIKK TIL AKSJON: Spansk politiet gikk til aksjon mot denne leiligheten i Junquillos-distriktet i La Linea de la Concepcion i provinsen Cadiz ved grensen til Gibraltar tirsdag. Foto: Carrasco Ragel / EPA / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre arresterte ble tatt tirsdag i Valdepeñas og La Línes de la Concepción. To av dem er fra Kaukasus, trolig Tsjetsjenia, og en fra Tyrkia. De hadde ikke noen identitetspapirer på seg, og politiet har ikke kunnet fastslå nasjonaliteten til de to fra Kaukasus.

Politiet tror de forberedte et terrorangrep et sted i Europa, melder avisa El País.

Gjemt unna?
I huset hvor tyrkeren bodde i San Roque, nær Gibraltar, fant man et mindre sprenglegeme. Den arresterte tyrkeren er gift med ei kone fra Marokko og arbeider i den britiske enklaven Gibraltar, og derfor krysset han grensa hver dag. Da politiet arresterte ham var han hjemme sammen med kona og et annet par. De andre er ikke arrestert.

Før arrestasjonen sa kona til ham på telefon at hun hadde reingjort huset. Etterforskerne tror derfor de hadde noe i huset som de gjemte unna før politiet kom.
- På vei til Frankrike
De to fra Kaukasus var på vei i en buss til Frankrike da de ble arrestert på et hvilested langs veien ved Valdepeñas. De satte seg til motverge, men ble overmannet.

De arresterte har fått militær opplæring i leire i Pakistan og Afghanistan. Politiet har sett dem øve med motordrevet fallskjerm, såkalt «parapente», noe de etter hvert mestret godt. Etterforskerne tror derfor de forberedte et kamikaze-angrep fra lufta. Stedet hvor de bodde er nær Gibraltar og marinebasen Rota, som USA og Spania driver i fellesskap. Dette kunne være deres angrepsmål.

«De reines hær»
De arresterte skal ha forbindelse til Lashkar-e-Taiba, som betyr «De Reines Hær», ei pakistansk gruppe med forbindelse til al-Qaida. Gruppa kjempet opprinnelig for å kaste India ut av Kashmir. Gruppa var ansvarlig for terror-angrepet i Mumbai i India i 2008, hvor 170 mennesker omkom.

Etter arrestasjonen av Sayed Zabiuddin, en av de medsammensvorne, har indiske aviser skrevet mye om gruppas tette forbindelser til al-Qaida.

Vestlig etterretning har vært på sporet av de tre arresterte i flere måneder. Spanias sikkerhetstjeneste sporet dem opp i Spania for omtrent en måned tilbake, da de kom til landet fra Frankrike. Deretter har de vært nøye overvåket.

I begynnelsen av juli kom en uttalelse fra al-Qaida hvor de ba om «ensomme ulver» som snakker spansk. Avsender var Militærkommandoen i al-Qaida på Den Arabiske Halvøya som søkte etter «ensomme ulver som lever blant fiendene».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media