Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Planla masseselvmord på nettet

26-åring skal ha planlagt å sitte foran PC-en og se på at 31 mennesker tok sine egne liv på valentinsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gerald Krein (26) fra Oregon i USA mistenkes for å ha planlagt et kollektivt selvmord på selveste kjærlighetsdagen 14. februar.

Politiet tror Krein prøvde å organisere det hele via et chatterom på nettet. Planen var at deltakerne skulle logge seg inn på nettsida på mandag, og ta sine egne liv mens de hadde nettkontakt med hverandre via webkamera.

Selv skal 26-åringen ha planlagt å se masseselvmordet fra sin egen datamaskin før han tok sitt eget liv.

Krein ble arrestert i morens hjem på onsdag. Han risikerer å bli tiltalt for medvirkning til drap, melder CNN.

- Ville drepe barna sine

Politiet ble tipset om de makabre planene av en kanadisk kvinne. Hun hadde sett Kreins innlegg med tittelen «Selvmordsideologi» på chatterommet.

Kvinnen har fortalt politiet at hun bestemte seg for å bli med på masseselvmordet som var under planlegging. Hun trakk seg imidlertid da hun så et innlegg fra en annen kvinnelig deltaker, som angivelig vurderte å ta sine to barn med seg i døden.

Politiet har stengt chatterommet, og går nå gjennom alle loggene på nettsida. De har også beslaglagt alt PC-utstyret til Krein, og jobber på spreng for å spore opp mulige selvmordskandidater.

- Vi etterforsker for å finne ut hvor datamaskinene er. Forhåpentligvis kan vi gripe inn dersom noen ennå har planer om å gjennomføre dette, sier Oregon-sheriff Tim Evinger til Associated Press (AP).

32 deltakere

Politiet mener 26-åringen fortrinnsvis prøvde å lokke kvinner og barn i døden.

- Vi er blitt fortalt at 32 mennesker var involvert, men vi har ikke vært i stand til å bekrefte antallet, sier polititalsmannen Chris Montenaro ifølge NTB.

- Myndighetene forsøker nå å identifisere og kontakte mulige deltakere for å forsikre seg om at de har det bra.

Statsadvokaten i Oregon, Ed Caleb, tar de angivelige selvmordsplanene på alvor.

- Det er alltid en mulighet for at det er en bløff. Vår oppfatning er imidlertid at når en person gjør slike ting, så er det viktig å ta det på alvor, sier han til AP.

Så langt er det ingenting som tyder på at selvmordskandidatene var tilknyttet noen religiøs gruppe.

Kollektive massakrer

Verden har opplevd flere groteske masseselvmord de siste 30 åra. Det mest beryktede er Jonestown-massakren i 1978, da den amerikanske sektlederen Jim Jones lokket 912 mennesker i døden i i Guyana i Sør-Amerika. 276 av de døde var barn.

I oktober 1994 fant sveitsisk politi ifølge NTB likene av 53 mennesker med tilknytning til dommedagssekten Soltempelets orden i Fribourg-området.

I desember året etter ble ytterligere 16 medlemmer av Soltempelets orden funnet døde i Grenoble, og i mars 1997 begikk fem medlemmer a samme sekt selvmord i Canada.

I 1997 begikk 39 medlemmer av en gruppe som kalte seg Himmelporten kollektivt selvmord i San Diego i California, etter å ha inngått en bisarr selvmordspakt for å kunne bli med i en UFO som de trodde fulgte etter kometen Hale Bopp

BOR HER: Ifølge politiet skal Gerald Krein ha planlagt masseselvmord fra dette huset i Oregon.