Ønsket mer informasjon om grunnforholdene:

Planla ny kartlegging av kvikkleira i Ask i 2021

På nyåret skulle Norges vassdrags- og energidirektorat kartlegge 37 områder på Romerike for å få en oversikt over «de reelle kvikkleirefaresonene». Ask var et av områdene som skulle kartlegges på nytt.

HUSET RASER: Mange hus er blitt tatt av jordskredet og i ettermiddag raste enda et. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM/OSLO (Dagbladet): Da det katastrofale kvikkleireskredet gikk natt til onsdag sør for Ask sentrum i Gjerdrum kommune nord for Oslo, var det allerede planlagt en ny og omfattende kartlegging av grunnforholdene i kommunen.

Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, planla å kartlegge kvikkleira i 37 områder i tre forskjellige kommuner på Romerike på nyåret.

Ask var ett av åtte områder i Gjerdrum kommune som skulle kartlegges for å gi Gjerdrum «oversikt over de reelle kvikkleirefaresonene», kommer det fram i dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

- Med «reell kvikkleirefare» menes at sonene utredes mer detaljert og sikkerhetsnivå kartlegges med stabilitetsanalyser, skriver sjefingeniør geoteknikk i NVE, Ingrid Havnen, i en e-post til Dagbladet.

«Middels faregrad»

Gjerdrum kommune søkte om en utsettelse av fristen for å sende inn dokumentasjon på de geotekniske undersøkelsene som er gjort i kommunen. NVE innvilget søknaden, og utsatte fristen for å levere dokumentasjonen til 12. januar.

Gjerdrum kommune har flere utredninger om kvikkleireforholdene i kommunen, og i forkant av utbyggingen av Nystulia boligfelt på Ask, ble det blant annet utført en rapport av Norges Geotekniske Institutt, NGI.

Området som nå er rast ut er et kjent område for kvikkleire, og ble ifølge dokumentene Dagbladet har fått tilgang til, kategorisert med «middels faregrad» av NVE så seint som i år.

RAS: Et nytt bygg raste ut i Gjerdrum torsdag ettermiddag. Foto: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Vil ikke spekulere

Den pågående erosjonen gjorde det likevel til et område som ifølge Havnen «sto i tur for videre utredning».

- Det er utført oversiktskartlegging av kvikkleire i Norge siden slutten av 1980-tallet og sonene ble klassifisert med faregrad, konsekvens og risiko fra 2005. Ut fra dette vurderer NVE å utføre mer detaljerte undersøkelser og vurderinger i soner med risikoklasse 4 og 5, samt de med høy og middels faregrad, samt der det pågår erosjon som grunnlag for eventuelt behov for sikring av eksisterende bebyggelse, skriver Havnen til Dagbladet.

- Kunne man unngått denne katastrofen om kartleggingen hadde startet et år tidligere?

- Det ønsker vi ikke å spekulere i nå.

Naturlig samarbeid

Ordfører Anders Østensen (Ap) i Gjerdrum, var ikke umiddelbart kjent med NVEs planer om å kartlegge områdene i kommunen hans ytterligere, men forteller at NVE er involvert i alt planarbeid kommunen gjør.

- Det ikke unaturlig at vi hadde et pågående samarbeid med flere problemstillinger rundt utbygging av Ask. Det har vært en helhetlig tanke å bygge tett i sentrumsområder. Det er klart at vi har hatt en dialog med geotekniske myndigheter for å se på forholdene rundt Ask, sier Østensen til Dagbladet.

Ifølge NVE kommer den planlagte kartleggingen til å gå som planlagt neste år.

KARTELEGGING: Gjerdrum-ordfører Anders Østensen, sier han ikke kjente til NVEs planer om nye kartlegginger av kvikkleira i blant annet Ask fra nyttår. Foto: Henning Lillegård / Reporter: Angelica Hagen Vis mer

Slipper rapport i morgen

Det er NVE som har ansvaret for å kartlegge kvikkleireområder i Norge. Så langt er mer enn 2000 områder kartlagt av NVE, og mer enn 60 000 mennesker bor i disse områdene.

Romerike, der skredet i Ask gikk natt til onsdag, er sammen med Trøndelag de områdene med mest kvikkleire i Norge.

Norges Geotekniske Institutt kartla blant annet grunnen for utbyggerne i forkant av byggingen av det katastroferammede boligfeltet i Nystulia i Ask.

Denne rapporten ble ferdigstilt i 2003, men NGI har overvåket området i åra etter dette også.

«I dag 31. desember har vi en av våre geotekniske eksperter som går gjennom flere tiår med grunnundersøkelser NGI har gjort i området, slik at vi får en oversikt over vurderingene som er gjort.

Vi er også i dialog med NVE, kommunen og utbygger i Gjerdrum, Odd Sæther, for å se om vi kan gjøre denne dokumentasjonen tilgjengelig. Dette arbeidet foregår nå utover dagen, og vi forventer at slik dokumentasjon kan bli tilgjengelig fredag 1. januar. », skriver NGI i en pressemelding i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer