Planla razzia hos BA-HR

Økokrim planla å gå til ransaking hos advokatfirmaet BA-HR etter tips om at advokater kunne ødelegge viktige bevis i Finance Credit-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21. november i fjor høst sendte førstestatsadvokat Erling Grimstad en begjæring til Oslo tingrett om at Økokrim ville gå til ransaking hos advokatfirmaet. Grunnlaget var et anonymt tips til Økokrims hvitvaskingsfaks. Tipset inneholdt blant annet et internt notat fra partner Ernst Ravnaas som søndag 17. november orienterte kolleger om sin rolle i Finance Credit. På faksen var det også tilført en håndskrift om at materiale om Finance Credit ville bli makulert samme dag.

Økokrim trakk begjæringen dagen etter fordi de to arresterte eierne av Finance Credit, Torgeir Stensrud og Trond G. Kristoffersen, ga tilsagn om å frita BA-HR for sin taushetsplikt.

Seniorpartner Anders Eckhoff bekreftet overfor Dagbladet torsdag 21. november at Økokrim hadde gjort beslag hos advokatfirmaet i forbindelse med partnerkollega Ernst Ravnaas' styreverv og rådgivningsoppdrag for flere selskaper i Finance Credit-systemet.

Begjæringen fra Økokrim er svært oppsiktsvekkende.

Dagbladet er ikke kjent med at man tidligere har gått til et så drastisk skritt som ransaking overfor et så stort advokatfirma.

Grunnlaget for begjæringen var alvorlig: Økokrim viste til paragraf 132 i straffeloven om at det var skjellig grunn til å mistenke advokater hos BA-HR for å tilintetgjøre bevis.

Ransakingen skulle ha som formål å sikre elektronisk lagret informasjon hos BA-HR for å sammenlikne elektroniske filer i forhold til tilgjengelige dokumenter. I tillegg ville Økokrim få avklart mistanken om makulering av dokumenter.