Planla Sæle å drepe Linn?

Ett spørsmål blir viktigere enn alle andre i drapssaken mot Jørn-Are Andersen Sæle: Planla han å drepe sin eks-kjæreste Linn Charlott Nesblom?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede etter to dager i Salten herredsrett virker det som om det er hevet over enhver tvil at det var Jørn-Are Andersen Sæle som drepte Linn Charlott Nesblom. Den 16 år gamle jenta ble drept med kniv lørdag 6. november i fjor på Halsa Gjestegård.

Tre av de ni vennene til Linn som var tilstede i leiligheten så selve drapet. To av dem så imidlertid ikke noen kniv, og trodde at Sæle kun slo Linn. Den voldstiltalte slektningen til Sæle (17) trodde også det var et slag. Og Sæle har selv i avhør og i vitneboksen erkjent at det var han som stakk Linn til døde.

Selve skyldsspørsmålet er ifølge forsvarer Nils Aga ikke omstridt.

Resten av saken vil aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, bruke til å overbevise retten om at Sæle planla å drepe sin 12 år yngre eks-kjæreste. Han må sannsynliggjøre at Sæle hadde bestemt seg for å drepe Linn før han kom til leiligheten ved Halsa Gjestegård.

Klarer han ikke det, er sannsynligheten stor for at Sæle «kun» blir dømt for det mindre alvorlige forsettlig drap. Det forutsetter at han drepte Linn med vilje, men at han ikke planla sin handling god tid i forveien.

To av vitnene som har vært avhørt til nå har fortalt om drapstrusler som Sæle skal ha kommet med mot Linn:I følge aktor er ikke drapstrusler i seg selv nødvendigvis nok til at Sæle skal bli dømt for overlagt drap.- Jeg vil ikke starte prosederingen av saken i avisene, men det dreier seg om en sammensatt vurdering der Sæles motivasjon forut for drapet er viktig. Truslene i seg selv trenger ikke være nok, sier Fornebo til Dagbladet :på nettet.Forsvarer Nils Aga sa allerede i sin innledning mandag at punktet om overlegg - i tillegg til tiltaltes sinnstilstand i gjerningsøyeblikket - blir viktigst for ham i retten. Både Aga og Sæle hevder at drapet ikke var planlagt.Rettssaken fortsetter i morgen med avhør av venner av Sæle som han var på fest sammen med før han dro til Halsa Gjestegård der han drepte Linn. Det er ventet at minst en av disse vil fortelle at Sæle allerede på denne festen sa han skulle drepe Linn. Dette er nemlig opplysninger som tidligere er kommet fram i pressen.

Nærmere 50 vitner skal fortelle sin historie før drapssaken mot Sæle avsluttes. Strafferammen for overlagt drap er 21 års fengsel.