Planla terror i protest mot Blair

Minst én mistenkt for bombene i Storbritannia var i kontakt med den terrordømte al-Qaida-tilknyttede Abbas Boutrab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst én av de terrormistenkte som ble pågrepet i Storbritannia i forrige uke kan knyttes til en høyprofilert al-Qaida-terrorist og bombemann, skriver Observer.

Kafeel Ahmed, den indiske legen, som fikk alvorlige brannskader etter bombeaksjonen i Glasgow forrige lørdag, har hatt kontakt med den dømte terroristen Abbas Boutrab.

Angrepene ble planlagt som en protest mot eksstatsminister Tony Blair og hans medvirkning til Irak-krigen. Hans arvtaker Gordon Brown tok formelt over som statsminister samme dag som de første mislykkede terroranslagene fant sted i London.

Terroristcelle i Belfast

Kafeel Ahmed skal ha møtt Boutrab i Belfast i Irland, menshan tok en grad på masternivå ved Queen’s University mellom 2001 og 2004. Boutrab ble arrestert i Belfast i 2003 og dømt til to års fengsel for å ha lastet ned informasjon om hvordan man sprenger et fly.

- Boutrab ledet cellen som opererte i det stille både i Nord-Irland og resten av Irland. Kafeel Ahmed var med i den cellen da han studerte på Queen’s, sier en ledende etterforsker i Belfast.

Bevis

Det skal foreligge bevis for at en av de mistenkte i de mislykkede bombeangrepene i London og Glasgow hadde kontakt per telefon og e-post med terroristledere i Irak. Det er Scotland Yards antiterrorenhet SO15 som skal ha samlet bevisene som er fra opptil flere måneder før angrepene, skriver Times Online.

BLIR ARRESTERT: Her blir det som senere viste seg å være den indiske legen, Kafeel Ahmed, arrestert etter terrorangrepet i Glasgow lørdag 30. juni klokka 16.15. Den brennende bilen på bildet inneholdt fire store gassbeholdere og spiker. Foto:AP Photo / Scottish Television/ APTN/Scanpix
BLIR ARRESTERT: Her blir det som senere viste seg å være den indiske legen, Kafeel Ahmed, arrestert etter terrorangrepet i Glasgow lørdag 30. juni klokka 16.15. Den brennende bilen på bildet inneholdt fire store gassbeholdere og spiker. Foto:AP Photo / Scottish Television/ APTN/Scanpix Vis mer

Teorien om at de nylige angrepene var planlagt som en protestmarkering mot tidligere statsminister Tony Blair, er nå bekreftet. En rapport i april laget av antiterrorenheten Joint Terrorism Analysis Cenre (JTAC) advarte mot at høyere irakiske al-Qaida ledere hadde detaljerte planer om et stort angrep i Storbritannia.

I rapporten heter det at det er «nødvendig å sørge for at angrepet blir vellykket og i stor skala». Det er også «ideelt at det skjer før Blair avtrer».

I motsetning til Observer, skriver Times Online at Kafeel Ahmed hadde forbindelser med en ekstremistisk gruppe kalt Hizb ut-Tahrir. Et tidligere medlem i gruppa, Shiraz Maher, hevder at Ahmed ble påvirket av gruppen i 2004 mens han forsket ved Anglia Ruskin University i Cambridge.

Ifølge en sikkerhetskilde skal et selvmordsbrev ha blitt funnet i huset i nærheten av Glasgow der Ahmed bodde.

Flere av de pågrepne, til sammen åtte personer, dukket opp på en liste laget av MI5 over terrormistenkte som lever i Storbritannia. Fem av de terrormistenkte arbeidet som leger i Storbritannia. Alle de åtte har tilknytning til det britiske helsevesenet. For tiden arbeider 900 irakiske leger i landet.

Internasjonal terrorisme 

Trusselnivået for terrorangrep i Storbritannia betegnes nå som «alvorlig». Ifølge MI5 er internasjonal terrorisme først og fremst en trussel fra al-Qaida og tilknyttede nettverk. I tillegg kommer de som deler al-Qaidas ideologi, men som ikke har direkte kontakt med dem.

Både britiske og utenlandske statsborgere som har sympatier eller som kan knyttes til al-Qaida, bor i Storbritannia, ifølge den britiske etterretningstjenesten MI5.

Planla terror i protest mot Blair

De hjelper til på ulikt vis som å bidra med eller finne ressurser, skaffe tilveie og spre falske dokumenter og gjøre det mulig å øve seg i terrroristeknikker.

Fredag 29. juni ble først en bilbombe, deretter en til funnet i London sentrum.

KAFEEL AHMED: Fotokopi av universitetsdokument som viser bilde av den indiske legen Kafeel Ahmed. Han ligger forbrent med store brannskader på kroppen etter at han var med på å kjøre en brennende bilbombe inn i hovedflyplassen i Glasgow lørdag 30. juni.