- Planla underslag i årevis

Økokrim mener vannverksjefen hadde et langsiktig perspektiv da han tappet selskapet for 70 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet.no): - Den rollen han skapte for seg selv som leder der han hadde hånd om alt, har vært et av forholdene som har gjort disse ulovlighetene mulig, sa aktor Lars Stoltenberg i Nedre Romerike tingretten i dag.

Aktoratet mener Ivar T. Henriksen over mange år planla de svært omfattende underslagene.

Rettssaken etter vannverksskandalen på Romerike er nå i gang.

Hovedtiltalte Ivar T. Henriksen, tidligere sjef for Nedre Romerike Vannverk AS og Sentralrenseanlegget RA-2 gjennom flere tiår, nekter straffeskyld for samtlige tiltalepunkter.

Henriksen er tiltalt for å ha tappet de offentlige selskapene til egen privat fordel for rundt 70 millioner kroner, gjennom grov korrupsjon, grov utroskap og forsikringssvindel.

- Slik ble 70 millioner tappet

Økokrim mener Henriksen grovt sett har benyttet seg av disse metodene i tappingen av vannverket. 

* Ved fiktiv fakturering for varer og tjenester som ikke er blitt levert.

FORKLARER SEG NESTE UKE: Vannverksjef Ivar T. Henriksen risikerer 20 års fengsel dersom han dømmes i den pågående rettssaken mot ham på Romerike. Han nekter straffskyld. Foto: SCANPIX
FORKLARER SEG NESTE UKE: Vannverksjef Ivar T. Henriksen risikerer 20 års fengsel dersom han dømmes i den pågående rettssaken mot ham på Romerike. Han nekter straffskyld. Foto: SCANPIX Vis mer

* Ved overfakturering.

* Ved at maskiner og kjøretøyer er kanalisert til eller sluset ut til selskapet eller personer i det Økokrim kaller Henriksen-sfæren.

* Ved å tilegne seg eller å ha benyttet kjøretøy og utstyr som tilhørte selskapet.

* Ved å belaste vannverket med kostnader som var selskapet uvedkommende.

- Etter Økokrims oppfatning har Ivar T. Henriksen vært avhengig av å samarbeide med eksterne aktører for å begå de forhold som tiltalen beskriver, sa Stoltenberg i retten i dag.

- Tiltalte Eilert Støen, Hallvard Aanonli og Peab har alle spilt roller i den tappingen som Økokrim mener har funnet sted.

Økokrim mener store deler av pengene som er blitt tappet er brukt til å bygge opp et privat jaktparadis bestående av ni farmer i Sør-Afrika.

Kjenner seg igjen

Den tidligere vannverksjefen snakket med pressen i en av pausene i dag.

- Det er mye av det han sier som jeg ikke kjenner meg igjen i, sa Henriksen, som gjorde et poeng av at han mener det er flere nyanser i saken og de ulike punktene enn det Økokrim legger vekt på.

- Langsiktig perspektiv

I innledningsforedraget la Stoltenberg vekt på at Økokrim mener Ivar T. Henriksen har hatt et langsiktig perspektiv i forhold til det han nå er tiltalt for.

- Han har hele tiden hatt et langsiktig perspektiv og hatt som en strategi å ha tålmodighet og la tiden jobbe for seg, sa aktor Stoltenberg.

Stoltenberg går i sitt innledningsforedrag gjennom hvordan vannverket i 1998 kjøpte en kostbar boremaskin. Den ble så ifølge Økokrim benyttet av Ivar T. Henriksens sønn, Pål Henriksen, før den ble solgt for underpris via en stråmann til et selskap Pål Henriksen kontrollerte.

- Slik Økokrim ser det var hensikten med anskaffelsen av denne boremaskinen at Pål Henriksen skulle utnytte maskinen til egne kommersielle forhold, sa Stoltenberg i retten.

- I et nøtteskall kan en si at vannverket har kjøpt inn en dyr boremaskin som Pål Henriksen har kunnet benytte, før den ble solgt til et selskap der Pål Henriksen satt med eierandel. Dette er et eksempel på at Ivar Henriksen har handlet langsiktig i alt dette, sa Stoltenberg.

Da vannverket anskaffet boremaskinen var Pål Henriksen stipendiat ved NTNU i Trondheim.

Skammer seg ikke

De fire medtiltalte er alle leverandører og samarbeidspartnere til Vannverket, og har ifølge Økokrim bidratt til tappingen i vekslende grad.

De tiltalte har krav på 68 millioner kroner rettet mot seg.

Aftenposten begynte i september 2005 opprullingen av vannverksskandalen på Romerike. Avisas avsløringer førte til at Økokrim begynte å granske saken.

Aftenposten vant SKUP-prisen for sin avsløring. Les hvordan de gjorde det her.

Hovedtiltalte Ivar T. Henriksen har gjort få intervjuer etter at saken ble rullet opp. I et intervju med lokalavisa Romerikes Blad sier han i dag at han ikke skammer seg.