NYLIG GODKJENT MOTTAK: Det gamle pensjonatet på Hovet i Hol kommune i Hallingdal var nylig blitt godkjent som asylmottak i seks år framover. Bygget hadde plass til 55 flyktninger.
NYLIG GODKJENT MOTTAK: Det gamle pensjonatet på Hovet i Hol kommune i Hallingdal var nylig blitt godkjent som asylmottak i seks år framover. Bygget hadde plass til 55 flyktninger.Vis mer

Planlagt asylmottak totalskadd i brann i natt. Lokalt politi vurderer å be Kripos om bistand

- Har per nå ingen formening om brannårsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På seks år har det vært 156 branner eller branntilløp på norske asylmottak. Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som ble offentliggjort 8. desember.

I natt startet det å brenne i nok et bygg, som nylig var blitt godkjent som mottak for asylsøkere i seks år framover. Pensjonatet, som ligger på Hovet i Hol kommune i Hallingdal, hadde plass til 55 flyktninger.

Ingen personer ble skadet i brannen, men bygget er trolig totalskadd, opplyser lensmann Torstein Seim ved Hol lensmannskontor overfor Dagbladet.

Det pågår fortsatt etterslokningsarbeid på stedet, forteller han.

Vurderer Kripos-bistand Lensmannen understreker at det er alt for tidlig å si noe om årsaken til brannen, men forteller at de håper å få et svar på dette via teknisk og taktisk etterforskning.

- Per nå har vi ingen formening om hva som kan ha forårsaket brannen, men forhåpentligvis vil etterforskningen kunne si noe om dette. Vi starter taktisk etterforskning med vitneavhør nå. I tillegg vurderer vi å høre om Kripos vil bistå oss med den tekniske delen, sier han.

- Er det mange vitner dere vil snakke med?

- Jeg har foreløpig ikke oversikt over hvor mange vitner det er, men vi ønsker å snakke med alle som kan ha noe å tilføye saken.

Ubebodd Det er en stor bygning som har brent, ifølge Seim, som sier det ser ut til at det har gått hardest utover andre etasje av huset. Bygget har tidligere blitt brukt som pensjonat, og det har også periodevis vært omgjort til et leilighetskompleks. På nåværende tidspunkt stod bygget ubebodd.

Politiet har foreløpig ikke kommet i kontakt med byggets eier, ettersom vedkommende befinner seg i utlandet, opplyser lensmannen.

Meldingen om brannen kom klokka 04.52 i natt, og brannmannskaper fra både det østre og vestre dalføret i distriktet rykket ut. Dagbladet snakket tidligere i dag med ordfører i Hol kommune, som fortalte at hele dalen var røyklagt.

Andre branner I fjor var det flere branner på både planlagte asylmottak og mottak i drift, melder NTB:

• 20. desember 2015: Brann i et bygg i Tokke i Telemark som har vært aktuelt å bruke som asylmottak. Bygget fikk store skader.

• 10. desember 2015: Brann på det kommunale asylmottaket i Levanger. Skyldtes trolig uaktsomhet fra en beboer, ifølge politiet.

• 6. desember 2015: Det planlagte asylmottaket Hotell Lune Huler i Lindås brant ned til grunnen. Politiet konkluderer med at brannen er påsatt.

• 29. november 2015: Brann i et stort telt på Vardåsen asylmottak i Asker som ble brukt til bespisning. Etterforskerne konkluderte med at bar ild var årsaken til brannen.

• 18. november 2015: Brann ved et planlagt asylmottak i Grue. Politiet tror brannen var påsatt.

• 11. november 2015: Brann ved det statlige asylmottaket på Tuv i Hemsedal. Politiet har ennå ikke funnet brannårsaken. En mannlig beboer er siktet for falsk forklaring.

• 16. januar 2015: Brann ved et asylmottak i Namsos. Politiet opplyser at de ikke har mistanke om ildspåsettelse.