- Planlagt i ukesvis

Israelske styrker tok ministere og parlamentarikere fra Hamas til fange i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt tok israelske tropper en rekke medlemmer av den palestinske regjeringen og medlemmer av den palestinske lovgivende forsamlingen til fange.

Årsaken skal ha vært å legge press på palestinske militante slik at de løslater den kidnappede soldaten Gilad Shalit (19). Vitner sier til AP at tanks kjørte inn nordre Gaza og gjennomførte den største militære operasjonen i Gaza i år etter at Israel trakk seg ut av Gazastripen.

Planlagt

Men ifølge infrastrukturminister i Israel, Benjamin Ben-Eliezer, var aksjonen planlagt i ukesvis, skriver Haaretz. Øverste leder for påtalemyndighetene i Israel, Menachem Mazuz, ga støtte til aksjonen i går. Samme dag fikk statsminister i Israel Ehud Olmert presentert en liste over hvilke Hamas-medlemmer som skulle tas til fange.

I morges gikk Ben-Eliezer langt i å hinte om at den palestinske statsministeren, Ismail Haniyeh, ikke er fritatt frr å bli tatt til fange.

- Ingen er immune. Dette er ingen regjering. Det er en morderisk organisasjon, sa han.

I skjul

Nå har visestatsminister Nasser a-Shaer gått i skjul i frykt for at israelske sikkerthetsstyrker igjen skal prøve å ta han til fange.

TOMT:  Det palestinske parlamentet i Ramallah er tomt etter at israelske styrker tok en rekke Hamas-medlemmer til fange. Foto: Reuters/Scanpix
TOMT: Det palestinske parlamentet i Ramallah er tomt etter at israelske styrker tok en rekke Hamas-medlemmer til fange. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

De første meldingene gikk ut på at han var en av Hamas-medlemmene som var tatt, men dette ble senere trukket tilbake.

A-Shaer har slått av alle mobiltelefonene sine slik at ingen skal klare å spore han opp.

«Åpen krig»

Et Hamas-medlem kalte aksjonen en åpen krig mot den palestinske regjeringen og mot det palestinske folket.

- Israel må være forberedt på konsekvenser, sa han, ifølge AP.

- Terrorister

En talskvinne for de israelske styrkene sier til Haaretz at operasjonen var ment for å ta mistenkte terrorister, og ikke for å legge press på kidnapperne som holder Gilad Shalit til fange.

- Det var en operasjon mot en terrorist-organisasjon. De vil bli etterforsket og stilt for retten, sier hun.

Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix Vis mer

Operasjonen i dag kommer midt i blant de israelske styrkenes invasjon av Gazastripen for å få Shalit løslatt.

Utenriksministeriet i Israel kunngjorde i dag en pressemelding hvor de opplyste om at de siste sikkerhetsrelaterte hendelsene, spesielt skytingen  med Qassam-rakettene og kidnappingen av Gilad Shalit, var realiteter av den palestinske regjeringens terror-politikk.

- Som et resultat av dette, bestemte Israel å gjennomføre ordrene for å forhindre terrorisme, står det i pressemeldingen.

ANGREP: Israelske soldater omringer en palestinsk bygning i Ramallah under en leteaksjon i går.