Planlagt, rått og brutalt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PERSONENE: Politiet mener det maksimalt er 30 personer som kan stå bak ranet i Stavanger. Samtlige av disse blir nå grundig sjekket. Personene i ransmiljøet kommer fra flere forskjellige miljøer: utgreininger fra den såkalte Tveita-gjengen, personer med bakgrunn fra det tidligere Jugoslavia og personer tilknyttet innvandrergjengene i Oslo. Rekrutteringen skjer først og fremst i norske fengsler. Tidligere var disse grupperingene fiender, men nå samarbeider de av og til. Planleggingen av ranet i Stavanger skal ha begynt for et par år siden. Opplysninger Dagbladet har, tyder på at en «edderkopp» eller «mesterhjerne» får informasjon fra flere hold, vurderer opplysningene og iverksetter ranene uten selv å delta i selve ranet. Dagbladet kjenner identiteten til personen som utpekes som den angivelige hovedmannen, men han er så langt ikke i søkelyset etter ranet i Stavanger.

PENGER: Politiet har opplysninger om hvor ranspengene blir av, men de klarer ikke å finne dem. Over 100 millioner kroner er sporløst borte etter flere ran siden 1999.

Dagbladet har fått en rekke opplysninger som tyder på at ranspenger er hvitvasket i utlandet og deretter investert både i Norge og i utlandet. Pengene blir også brukt til å kjøpe tjenester, våpen eller annet materiell fra andre kriminelle. Dessuten blir noe av pengene brukt på narkotika.

Det er noe usikkert om hvordan pengene blir fordelt innad i ransmiljøet, men som regel er dette avtalt på forhånd. Ransligaer skal ha sin egen «banksjef» som hvitvasker pengene. «Banksjefen» tar en viss prosent, gjerne opptil 30 prosent, for å hvitvaske pengene.

FILM-INSPIRERT: Råheten og brutaliteten er som hentet ut av en actionfilm. Spesielt er filmen «Heat» en inspirasjonskilde. Filmen, der Robert De Niro og Al Pacino spiller hovedrollene, handler om en hardkokt politimanns jakt på en hardkokt forbryter.

- «Heat» er en film som blir sett igjen og igjen. Det er svært mye inspirasjon å hente fra denne filmen. Det er en rekke detaljer fra filmen som blir nøye studert, sier kilder i det kriminelle miljøet.

Politiet har mottatt opplysninger om at filmen har vært inspirasjon for flere post- og bankran de siste åra.

METODENE: Personene som nå jages etter ranet i Stavanger, har de siste åra vært involvert i flere ran. Disse kriminelle har et omfattende nettverk i Norge og i utlandet. De kjøper tjenester fra andre kriminelle, blant andre biltyver.

- Det blir satt sammen spesielle team når et nytt ran planlegges. Til slike ran må du for eksempel ha sjåfører. De blir håndplukket. Tidligere aktive rallykjørere er personer som blir forsøkt rekruttert. Men man trenger også sprengings- og våpeneksperter. Derfor er det viktig at noen har bakgrunn fra Forsvaret eller har krigserfaring, sier en sentral kilde.

Men det er planleggingen og utføringen av ranet som er spesiell: Ranerne bruker lang tid på kartlegging, spaning og «prøvekjøringer». Ranerne slår som regel til tidlig på morgenen, gjerne på en mandag.

Ved flere av ranene har etterforskningen avdekket en detaljert planlegging: I fluktbiler er det funnet planker som kan kastes ut mot politibiler, og porter er halvveis saget av for å gjøre flukten lettere dersom politiet tar opp jakten. Dagbladet kjenner til at ranerne også nå har investert i eget samband, som de hevder det er umulig for politiet å avlytte.

INDRE JUSTIS: Det er en knallhard indre justis i ransmiljøet. Selv om politiet tror de vet hvem som står bak, får de aldri noen til å tyste. Ved noen av ranene er det foretatt pågripelser. Kilder i miljøet hevder at noen blir brukt som «offerlam», for å hindre politiet i å spore opp hovedmennene.

OSLO 2003: Postens brevsentral ble utsatt for brutalt ran i fjor høst. Ranerne avfyrte flere skudd mot politiet.