- Planlagt siden i fjor sommer

Kryptovaluta-spor tyder på at gjerningspersonene allerede tidlig sommeren 2018 la planer om å slå til mot Anne-Elisabeth Hagen.

FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem 31. oktober i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix
FORSVUNNET: Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sitt hjem 31. oktober i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKI / OSLO (Dagbladet): Når kalenderen skifter fra oktober til november har det gått ett år. 365 dager uten svar på hvor Anne-Elisabeth Hagen (69) befinner seg. Et svar store politiressurser har jaktet på, uten å lykkes.

Politiinspektør Tommy Brøske, som fra politiet har vært Hagen-sakens ansikt utad, innrømmer at det har vært et utfordrende år. Pressekonferanser, avisintervjuer og TV-innslag. Svaret har vært det samme: Politiet vet ikke hvor 69-åringen er.

- Det er en stor og massiv etterforskning som er utført dette året. Ambisjonen har vært en så rask løsning som mulig, men faktum er at vi står med en uløst sak, oppsummerer Brøske.

Planlagt siden sommeren

Det har lenge vært kjent at politiet mener gjerningsmennenes planlegging og forberedelser har pågått i flere uker og måneder før Hagen forsvant. Hvor langt tilbake i tid etterforskningen har ført politiet, har likevel vært uklart.

Brøske åpner nå opp om tidsaspektet politiet mener de står overfor. Tidligere har det vært kjent at siste sikre livstegn fra Hagen, var en utgående telefonsamtale til et familiemedlem klokka 09.14 den 31. oktober. Politiinspektøren forteller imidlertid at sporene fra gjerningsmennenes forberedelser strekker seg mye lenger tilbake i tid, og så langt som et halvt år før 69-åringen forsvant.

BILSPORET: Politiet jobber nå med å kartlegge eiere og førere av 20 bilder som skal ha vært i området rundt Langvannet, dagen Anne-Elisabeth Hagen skal ha blittt kidnappet. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Det mest konkrete sporet etter planlegging knyttes til løsepengekravet på nærmere 90 millioner kroner i kryptovaluta, framsatt via et trusselbrev som ble funnet i Hagen-ekteparets bolig.

- Gjennom etterforskningen av dette, så har vi funnet det vi mener er forberedelseshandlinger tilbake til tidlig sommeren 2018. Dette tidspunktet er da ut ifra etterforskningen av kryptovaluta-sporet. Selv om hovedhypotesen er endret til at det dreier seg om et drap, så kan vi ikke utelukke at penger har vært en del av motivet. Men det er også andre tegn som kan tyde på en planlegging, blant annet de tidligere nevnte innkjøpene, sier Brøske, og viser til politiets tidligere uttalelser om sko, strips, konvolutt og brevpapir.

Snakker på telefonsamtalen

Politiet har lenge holdt kortene tett til brystet når det gjelder detaljer rundt siste sikre livstegn fra Hagen. Utover tidspunktet og at det var et familiemedlem som ble oppringt, har opplysningene vært få.

Ifølge Brøske har politiet god grunn til å tro at det er Anne-Elisabeth Hagen selv som ringer. Samtalen skal være gjort i nærheten av milliardærekteparets hjem på Fjellhamar i Lørenskog.

- Vi mener at samtalen er gjort fra Sloraveien eller nær dette. Det er omtalt som en samtale, og vi oppfatter det som en verbal kommunikasjon, sier Brøske til Dagbladet.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Fornøyd med innsatsen

Fredag samlet flere representanter fra politiets etterforskningsledelse og Kripos seg på Riksadvokat Tor-Aksel Buschs kontor for å snakke om Hagen-saken. Etter i overkant av to timer ga politimester Ida Melbo Øystese en kort orientering.

- Vi har hatt en gjennomgang av saken, og orientert riksadvokaten. Det har vært et helt vanlig møte, og dette har vi hatt jevnlig, sa Øystese.

Politimesteren avviste samtidig å kommentere alle spørsmål om sakens innhold og hvorvidt noen er siktet. Hun ville heller ikke kommentere hvor saken står i dag, sammenliknet med for noen måneder siden. Øystese kunne imidlertid forsikre om at påtalemyndigheten er fornøyd med arbeidet politiet har gjort i saken.

- Det er veldig gledelig at vi har fått gode tilbakemeldinger på jobben som gjøres i etterforskningen. Det er godt for meg å viderebringe til våre kolleger at Riksadvokaten er fornøyd med innsatsen som er lagt ned. Vi jobber nå på videre, slik vi har gjort hele veien, sa politimesteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer