Planlegger å bygge 20 000 meter høyt tårn. Vil revolusjonere romfarten

Har tatt patent.

20 KILOMETER HØYT: Det kanadiske selskapet Thoth Technology har nå fått godkjent sin patent på et 20 kilometer høyt tårn som skal kunne frakte astronauter og last opp i stratosfæren ved hjelp av en gigantisk heis. Foto: Thoth Technology
20 KILOMETER HØYT: Det kanadiske selskapet Thoth Technology har nå fått godkjent sin patent på et 20 kilometer høyt tårn som skal kunne frakte astronauter og last opp i stratosfæren ved hjelp av en gigantisk heis. Foto: Thoth TechnologyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kanadiske selskapet Thoth Technology har nå fått godkjent sin patent på et 20 kilometer høyt tårn som skal kunne frakte astronauter og last opp i stratosfæren ved hjelp av en gigantisk heis.

Dersom tårnet blir bygd blir det med sine 20 000 meter over bakken svimlende 24 ganger høyere enn det som i dag er verdens høyeste bygning, Burj Khalifa i Dubai.

På denne høyden er det atmosfæriske trykket så lavt at oksygenet i vannet i en menneskekropp vil begynne å koke.

Mindre drivstoff Målet med den voldsomme konstruksjonen, som har fått navnet «ThothX Tower», er å revolusjonere romfarten slik vi i dag kjenner den, for på toppen av tårnet vil det være en landingsplass for romferger.

Her skal man kunne fylle drivstoff, bytte ut mannskap og laste opp med utstyr og last som skal videre ut i rommet.

En slik løsning vil være hensiktsmessig da det vil kreve 30 prosent mindre drivstoff for et fartøy å lette fra denne høyden enn det ville gjort fra havnivå.

I tillegg er det tenkt at tårnet vil ha sekundære fuksjoner som en kilde til vindkraft, et senter for telekommunikasjon og et mål for turister. Det skriver The Telegraph.

Heis Et ikke irrelevant problem når det kommer til konstruksjoner med slike dimensjoner er hvordan ting i det hele tatt skal holde seg stående.

Uten at det gås i dybden på dett,e blir det forklart at tårnet vil bestå oppblåsbare segmenter og avanserte tannhjul-systemer for å korrigere for de voldsomme vindstyrkene som herjer i slike høyder.

Patenten forteller også at heisen enten vil gå opp i tårnets kjerne, eller langs eksteriøret i en spiral. Hver heisvogn skal være i stand til å holde 10 tonn last.

Ingen ny idé «Rom-heisen» er ikke et nytt fenomen. Det dukket faktisk opp for første gang allerede i 1895 da den russiske vitenskapsmannen Konstantin Tsiolkovsky lekte med tanken på å lage et frittstående tårn.

Videre skrev Arthur C. Clarke om en «rom-heis» i sin roman «The Fountains of Paradise». Denne skulle være i stand til å transportere last og materialer direkte opp til satelittene.

Det har til og med vært leflet med tanken på å trekke en kabel mellom jorden og månen for slik å enklere kunne transportere både mennesker og materialer ut i rommet.