Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kollen

Planlegger å raide Kollen: - De kan ikke stoppe oss

Titusenvis blir snytt for skirenn i Kollen som i helga vil gå uten publikum på grunn av coronavirusutbruddet i Norge. Det går absolutt ikke ubemerket hen.

VM: Daglig leder for Holmenkollen-skifestival Kristin Vestgren Sæterøy møtte Dagbladet fredag ettermiddag. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV Vis mer

- Anbefaler alle på det sterkeste å stille opp i Marka uansett – så vi kan lage stemning for løperne! skriver en person på Facebook-siden «Skifest & RAW AIR i Kollen».

Det samme budskapet formidler en annen:

- Anmoder alle til å stille opp i skogen og Marka uansett.

Torsdag ble det kjent at Oslo kommune i samråd med nasjonale helsemyndigheter har besluttet å avlyse publikumsarrangementene i forbindelse med Holmenkollen Skifestival.

Er du rammet? Da vil vi høre fra deg. Send en e-post til [email protected]

Hva som skjer med de mange tusen billettene publikummerne har kjøpt for å få se arrangementet, er foreløpig uvisst. Så langt har 18 000 billetter til Skifestivalens arena blitt solgt, bekrefter daglig leder Kristin Vestgren Sæterøy til Dagbladet.

Det var ventet mer enn 30 000 tilskuere til rennene i Holmenkollen kommende helg.

Kommer fra Finland

Dagbladet har vært i kontakt med Juho Pasanen, som forteller at han etter planen skulle ta turen fra Finland med sin bror og hans kone for å vitne begivenhetene.

- Det har snart gått 20 år siden Harri Kirvesniemi vant 50 kilometeren i klassisk stil i Kollen. Nå har vi gode muligheter for å vinne igjen med Iivo Niskanen, sier han til Dagbladet.

Han forteller at de allerede har kjøpt flybilletter og lagt til rette for turen. Nå som publikumsarrangementene er avlyst, vet de ikke hva de skal gjøre.

- Vi får kanskje si oss fornøyde med å gå rundt i den flotte byen Oslo og erfare den norske gjestfriheten og atmosfæren, sier han.

- Men vi vil mest sannsynlig ta oss opp til skogen for å se rennet.

Guttegjeng planlegger folkefest

Pasanen er ikke alene om å planlegge og trosse anmodningene om ikke å møte opp utenfor arenaen.

19 år gamle Petter Haug fra Trondheim hadde nemlig tatt seg fri fra jobb og forpliktelser for å dra på Skifesten. Nå har han, og resten av guttegjengen, opprettet Facebook-arrangementet «Raid Kollen they can’t stopp us all».

- Vi tar heller sjansen på å bli smittet på årets beste fest, enn på byen i Oslo. La den eneste coronaen som tar knekken på oss, være flaska du valgte å ta da kompisen din sa at du hadde fått nok, heter det i arrangement-beskrivelsen.

41 personer har i skrivende stund trykket «skal» på arrangementet.

- Vi har tatt oss fri fra jobb, og var på vei ned til Oslo da vi fikk beskjeden om at publikumsarrangementet er avlyst. Nå planlegger vi å lage folkefest uansett, og vi håper at vi kan få med flest mulig. Coronaviruset er blitt blåst opp, sier Haug til Dagbladet.

- Bekymret

Budskapet i Facebook-arrangementet er stikk i strid med kommunens, nasjonale helsemyndigheters og politiets budskap, da de anmoder publikum om å ikke oppsøke områdene utenfor arenaen i helga.

- Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sa kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune i en pressemelding i går.

Tidligere erfaringer med Holmenkollen Skifestival er store folkemengder, tettpakkede T-baner og et høyt antall berusede personer, noe som alle utgjør en stor smittefare, het det videre i pressemeldingen.

Johan Fredriksen, leder av Felles enhet for operativ tjeneste i Oslo-politiet, uttalte til Dagbladet at politiet ikke vil nekte noen å ta T-banen, eller reise til Kollen i helga, men håper at folk respekterer grunnlaget for beslutningen.

- Det er en intensjon med den beslutningen som nå er blitt tatt, og jeg håper folk har normal god oppførsel og fornuft, og følger de anvisninger som blir gitt, sa Fredriksen.

- Må refundere pengene

Daglig leder Sæterøy sier til Dagbladet at det fredag blir omfattende møtevirksomhet for å få orden på situasjonen – også angående ting som refusjon av billetter.

- Dette må vi komme tilbake til, da det er en ekstraordinær situasjon. Det er ingen tvil om at dette får konsekvenser for selskapet, men hvor mye og hva det vil bety, er tidlig å si. Vi har en stor jobb foran oss med å gå gjennom alt vi står overfor, sier hun.

Flere ønsker nå pengene sine tilbakebetalt.

- Dere må refundere pengene eller la folk komme. Dette er en idiotisk avgjørelse, skriver en person på Facebook-siden «Skifest & RAW AIR i Kollen».

- Gi oss pengene tilbake, skriver en annen med store bokstaver etterfulgt av to utropstegn.

- Vi er utrolig lei oss for at vi sitter her nå, i denne situasjonen. Men vi har en god dialog og respekterer den avgjørelsen som er tatt, sier Sæterøy.

Hele Norges coronakart