Planlegger Bondeviks fall

Frp har gitt opp KrF, og legger nå en strategi for fremtidig samarbeid med Høyre. Dette kan sende Kjell Magne Bondevik på hodet ut av norsk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Et internt Frp-notat øker dramatisk spenningen på Stortinget. Frp vil forlate målet om flertallsregjering med KrF og legger nå en plan som kan starte med å felle Bondevik-regjeringen i høst.

Carl I. Hagen forbereder hele Frp-organisasjonen på muligheten for å kaste regjeringen. Hagen har ingen tro på noe budsjettforlik med regjeringen senere i høst. Frp-formannen regner statsminister Bondevik igjen, gjennom et kabinettspørsmål, vil true med at regjeringen går hvis ikke stortingsflertallet støtter budsjettet.

Mot krise

Det er nå helt klart at Hagen har gitt opp drømmen om å komme i regjering med Krf og Høyre. Det øker faren faren for regjeringskrise. Nå retter Hagen alt skyts mot KrF.

- Kristelig Folkeparti er hovedproblemet i norsk politikk for tida. De har gjort det til sin linje å ikke ha en linje, sa Hagen på landsstyremøtet i går.

Frp er forbannet og mener at KrF skviset dem ut i mange kommunestyrer og fylkesting. I går varslet partilederen at det er «meget sannsynlig» at det blir ekstraordinært landsstyremøte 25. november. Der vil Bondeviks skjebne vil bli avgjort.

- Vi vil ha råd hvis det stilles kabinettspørsmål. Skal vi bøye av eller ikke, sa Hagen til sine fremste tillitvalgte.

Det som kan redde regjering er hvis Frp får massivt gjennomslag i budsjettet.

Hatet

Sjelden har forholdet mellom Bondevik og Hagen vært mer spent. I valgkampen oppfordret Bondevik KrFs kommunepolitikere om å ikke samarbeide med Frp. Dette kan ikke Hagen tilgi.

Dramaet som nå utspiller seg mellom Frp og KrF er i realiteten en hatefull maktkamp mellom to av norsk politiks fremste profiler, Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik.

Maktkampen rundt budsjettet i høst, vil avgjøre de to politikernes ettermæle og hvordan de forsvant ut av norsk politikk.

Feller Frp Bondevik-regjeringen i høst, er det begynnelsen på slutten for politikeren Kjell Magne Bondevik.

Mye taler for at han da vil trekke seg ut av norsk politikk når stortingsperioden utløper i 2005. Bondevik vil neppe stille en gang til som statsministerkandidat for KrF. Han måtte overtales foran stortingsvalget i 2001 og går å drømmer om en internasjonal jobb.

Samtidig er valget i 2005 Carl I. Hagens siste sjanse til å komme i regjering. På landsmøtet i 2005 planlegger han gå av som partileder, men vil være Frps statsministerkandidat. Blir det ikke regjering på Frp, vil han gradvis trekke seg tilbake og forsvinne ut av Stortinget i 2009.

Internt notat

I et internt Frp-notat går klart fram at Frp er i ferd med å skifte strategi i forhold til KrF.

«Er vi tjent med å fremstå som et parti som gjør nærmeste hva som helst for på sikt å få et regjeringssamarbeid med KrF» står det i et Frp-notatet fra generalsekretær Geir Mo.

«Der vi framstår som et frihetsparti med sterk tro på enkeltmenneskets rett til selv å bestemme, der fremstår KrF som dobbeltmoralsk og til tiders nærmeste hyklersk i sin iver etter å styre hverdagen for folk fleste. Vi bør vurdere vi om forut for neste valg skal gå til valg på en regjering med basis i Høyre og Frp, men der vi ikke forutsetter at verken KrF eller Venstre skal spille noen rolle» heter det i notatet.

Frp vurderer også å forlate sin strategi om kun delta i flertallsregjering. I notatet åpnes både for ren Frp-regjering eller Høyre-Frp-regjering.

Frp-formann Carl I. Hagen tror ikke at det vil være aktuelt med en slik Høyre- Frp-regjering før stortingsvalget i 2005. Han sier at strategiutvalget som ledes av Siv Jensen nå skal vurdere disse spørsmålene, og at de ikke har konkludert.

Levde i håpet

I mange år har Carl I. Hagen hatt et mål om at KrF, Høyre og Frp skulle sitte sammen i regjering. Det lå også til grunn da Carl I. Hagen opptrådte konstruktivt da Bondevik dannet sin første regjering med sentrumspartiene. Hagen ville bygge en langsiktig allianse med Bondevik som skulle ende i regjeringssamarbeid. Også da Bondevik II-regjeringen kom i 2001 var Hagen fødselshjelper og hadde et håp om å bli tatt inn i varmen i løpet av perioden.

Carl I. Hagen erkjenner at denne drømmen definitivt er knust.

Strateger i Fremskrittspartiet sier til Dagbladet at dette er en av de viktigste årsakene til at Frp kan komme til å felle Bondevik i høst.

VIL I REGJERING: Carl I. Hagen var full av selvtillit etter partiets beste lokalvalg noen sinne. Nå er han utålmodig etter å komme i regjering.